Xavier Trabado: “Salut Mental Catalunya ha estat el projecte de la meva vida”

L’Auditori de la Fundació Antoni Tàpies va acollir dilluns 4 d’abril l’acte de relleu a la presidència de la Federació i la Fundació Salut Mental Catalunya (SMC). Israel Molinero succeeix a Xavier Trabado després de 10 anys al càrrec. L’acte, que va ser conduït pel periodista Fidel Masreal, va comptar amb la participació dels diferents agents polítics i de l’àmbit de la salut mental a Catalunya, professionals, entitats i moviment associatiu. El periodista Fidel Masreal va col·laborar amb SMC i va conduir l’acte.

Israel Molinero va obrir l’acte agraint el llegat deixat per Trabado i la confiança de SMC per proposar-li la presidència. Molinero va citar algunes de les fites de la seva gestió, com l’impuls del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions, o el projecte de lluita contra l’estigma d’Obertament.

Després de la intervenció de Molinero es va poder veure un vídeo de balanç dels 10 anys de Trabado al capdavant de SMC.

Després de la projecció, va arribar el torn de Xavier Trabado, que va agrair els valors que li van transmetre els seus pares i va explicar la seva vinculació amb la salut mental pel trastorn d’un familiar. A l’hora de fer balanç, Trabado va declarar que la seva etapa com a president “ha estat el projecte de la meva vida” i va mostrar el seu “orgull per l’evolució del moviment associatiu”. Va parlar de les relacions de confiança que havia teixit i del molt que ha après durant aquests anys, alhora que va fer palès que li hauria agradat anar més ràpid en l’assoliment dels reptes.

Trabado va explicar també que no marxa de SMC, on continuarà com a vocal i amb el repte de promoure la prevenció i promoció de la salut mental, impulsant projectes com l’“Activa’t per la salut mental”. El president sortint va marcar com una altra prioritat de futur en la investigació social per millorar els sistemes d’atenció en salut mental en els diferents territoris. La feina de Trabado demostra un caràcter perseverant, propositiu i amb una gran capacitat de crear aliances.

Trabado va rebre una escultura de record, obra de l’artista Ricard Mira, que va voler simbolitzar amb un vaixell la dificultat i la importància de la feina feta en un “mar de dificultats” com han estat aquests anys de presidència.

La següent intervenció va ser la del secretari de Govern de la Generalitat, Joan Vidal de Ciurana, que va destacar el “compromís, pragmatisme, realisme, responsabilitat i positivisme d’en Xavier” per donar resposta als reptes de tots aquests anys i la seva visió de la utopia. Per la seva part, Carles Duarte, patró de la Fundació SMC, va ressaltar la capacitat de Trabado “per construir i afavorir xarxes i projectes comuns, superar barreres i eixamplar camins”.

D’altra banda, Ángel Urbina, membre de l’associació La Muralla, va destacar la seva accessibilitat i projectes com Obertament i “Amb Experiència Pròpia”, que dóna veu a les persones amb problemes de salut mental.

Claudi Camps, director assistencial de Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona (IAS), va definir Trabado com una “persona imprescindible en una època molt difícil per la crisi que ha afectat a l’àmbit de la salut” i va destacar el seu “lideratge i habilitat per conciliar i crear xarxes”.

Per últim, la directora de la Federació SMC, Marta Poll, va agrair el “compromís incansable del Xavier” i va celebrar “haver compartit reptes, il·lusions i projectes durant aquests anys tan intensos”. Poll també va destacar la “valentia d’Israel per agafar el relleu a la presidència”.

L’acte va comptar amb la participació de més de 115 persones, moltes de les quals han acompanyat a Xavier Trabado durant aquests 10 anys, com en el cas de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, que va liderar personalment els primers passos del Pla Integral. L’acte va comptar també amb l’assistència dels exconsellers Josep Lluís Cleries, Marina Geli o Boi Ruiz, i l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, algunes diputades i directors generals, entre moltes altres autoritats.

Per últim, des de SMC volem donar les gràcies a la Fundació Antoni Tàpies per la cessió del seu Auditori per a la realització de l’acte.

Notícies recents