Tornem a iniciar la dinamització de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona

grup ajuda mutua

Els GSAM es dirigeixen a persones cuidadores no professionals amb l’objectiu d’evitar la sobrecàrrega emocional i física de la cura i compartir experiències entre iguals

El darrer trimestre de 2022 i fins l’estiu del 2023, vam iniciar un nou projecte: la dinamització de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona. Després de l’èxit d’aquesta primera experiència, on vam dinamitzar 10 grups amb 97 participants (75 dones i 22 homes), enguany tornem a dur a terme la dinamització d’un total d’11 grups d’arreu pel territori.

Què són els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua?

Els GSAM es dirigeixen a persones cuidadores no professionals amb diversos objectius:

  • Evitar la sobrecàrrega emocional i física de la cura
  • Conèixer altres persones cuidadores
  • Evitar la soledat
  • Disminuir l’estrès

A més, les persones que hi participin cal que estiguin obertes a compartir la seva experiència de cuidadora amb les altres persones que es troben en la mateixa situació que ella, i es comprometin a assistir a totes les sessions.

Els grups d’aquesta nova temporada són de diversos:

  • 5 GSAM per a persones cuidadores no professionals de persones grans amb situació de dependència
  • 1 GSAM per a persones cuidadores no professionals de persones amb discapacitat
  • 5 GSAM per a persones cuidadores no professionals de persones amb problemes de salut mental

Com funcionen els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM)? 

En els GSAM hi intervenen tres actors (Diputació de Barcelona, ens local i entitat del tercer sector), cada un d’ells amb un paper determinat: 

  • La Diputació de Barcelona impulsa el desplegament dels grups al territori, realitza el contacte, seguiment i avaluació durant tot el procés del GSAM amb l’ens 
  • L’ens local del municipi identifica i incorpora les persones cuidadores no professionals procedents dels Serveis Socials. A més, cerca els espais i coordina el desenvolupament del grup i de les persones participants conjuntament amb l’entitat proveïdora.  
  • L’entitat del tercer sector, com és el cas de SMC, és l’encarregada de conduir el GSAM i participar en la coordinació del mateix, juntament amb la Diputació de Barcelona i l’ens. 

11 GSAM a la demarcació de Barcelona durant el 2024

Els diversos grups que dinamitzem des de SMC es troben repartits per la demarcació de Barcelona: Esplugues de Llobregat, Alella, Castellar del Vallès, Centelles, Pineda de Mar, Argentona, Sant Quirze del Vallès, Gavà, Torrelles de Llobregat, Caldes d’Estrac, Hospitalet de Llobregat. Actualment, ja hem iniciat els GSAM a Esplugues de Llobregat, Alella i Sant quirze del vallés i durant el mes de gener s’iniciaran a Gavà, Caldes d’Estrac i Castellar del Vallès.

Notícies recents