TMB es mou per la salut mental gràcies a la causa solidària dels seus treballadors per al 2018

La xarxa d’entitats de Salut Mental Catalunya celebra el Dia Mundial de la Salut Mental al metro gràcies a la causa solidària dels seus treballadors per al 2018: ‘Mou-te per la salut mental’

  • Les estacions de Clot, Arc de Triomf i Universitat acullen diferents activitats adreçades a sensibilitzar, informar i oferir recursos sobre prevenció i atenció comunitària en salut mental.

El passatdimecres, 10 d’octubre, TMB i Salut Mental Catalunya (SMC) van dedicar tota la jornada a la campanya “Mou-te per la salut mental”, la causa solidària escollida pel col·lectiu de treballadors de TMB per a aquesta edició amb un conjunt d’activitats centrades a informar i sensibilitzar sobre la salut mental. Els espais de les estacions de Clot, Arc de Triomf i Universitat van oferir als viatgers diverses activitats, a càrrec de 7 entitats de la xarxa de salut mental: Associació Aprenem per a la Inclusió de les Persones amb TEA, Federació Salut Mental Catalunya, Fundació Els Tres Turons, Obertament, PREAD, ASSADEGAM i Ràdio Nikòsia.

Aquesta ha estat la vuitena edició del “Mou-te per…”, el projecte solidari de Transports Metropolitans de Barcelona, dins del Pla Director de Cooperació i Solidaritat, que va néixer amb la intenció que els treballadors fossin els protagonistes a l’hora de decidir l’acció social de la companyia. La prevenció en salut mental, la lluita conta l’estigma, el model d’atenció comunitària, l’apoderament, la recuperació i el col·lectiu d’infants i joves han estat els eixos de les diverses propostes que van fer visible la tria solidària del col·lectiu professional del metro.

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas,amb Enriqueta Vidal, de la Federació SMC.
El conseller delegat de TMB, Enric Cañas,amb Enriqueta Vidal, de la Federació SMC.

1 de cada 4 persones tindrem un problema de salut mental

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut mental és la segona causa de baixa laboral temporal i permanent; i, en dos anys, podria ser la primera. A Catalunya, més de 235.000 persones han estat ateses als serveis públics de salut al 2017. Més enllà de l’àmbit laboral, s’estima que 1 de cada 4 persones tenim o tindrem un problema de salut mental al llarg de la nostra vida; aquesta és la dada al voltant de la qual s’articula la campanya de TMB, que posa de relleu que l’acompanyament i el suport que rebem per part del nostre entorn poden ser la clau de la recuperació: “1 de cada 4 persones patirem un problema de salut mental. 3 de cada 4 podem fer el seu viatge  més fàcil”.

Mon Mas va explicar el "Fuig, Bèstia", conte sobre salut mental per a infants de 4 a 8 anys.
Mon Mas va explicar el “Fuig, Bèstia”, conte sobre salut mental per a infants de 4 a 8 anys.

La campanya es va presentar oficialment a les 10 hores a l’estació de metro d‘Arc de Triomf (L1),  amb la presència del conseller delegat de TMB, Enric Cañas, i la vocal de la junta executiva de Federació SMC, Enriqueta Vidal, en el marc de les dues activitats que es van dur a terme en aquesta estació. 

Entre les  10 i les 18 hores, a l’estació de metro d’Arc de Triomf (vestíbul L1 c/ Nàpols), hi va haver una exposició gràfica sobre estigma i salut mental, acompanyada d’un joc interactiu (activitat organitzada per l’entitat antiestigma Obertament) i un espai lliure d’estrès per seure, descansar i parlar sobre tot allò que pot provocar-lo (activitat organitzada per les entitats PREAD i ASSADEGA’M). La prevenció de l’ansietat i l’estrès és un dels reptes en prevenció de riscos laborals: un 51% dels treballadors, segons l’Agència Europea de Seguretat i Salut al Treball, consideren freqüent l’estrès relacionat amb la seva feina; un 25%, pensen que l’empresa no aborda aquest problema. D’altra banda, un 33% dels diagnòstics als Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) són per depressió.

Les associacions PREAD i Assadega'm van crear un espai lliure d'estrès.
Les associacions PREAD i Assadega’m van crear un espai lliure d’estrès.

També de 10 a 18 hores, el vestíbul d’enllaç de l’estació de metro de Clot entre la L1 i la L2 es van acollir diverses activitats a càrrec de l’Associació Aprenem de persones i famílies amb Trastorn de l’Espectre Autista: elaboració de xapes, habilitació d’un espai per penjar missatges sobre la diversitat i un photocall per compartir les fotografies a les xarxes socials. L’autisme és un trastorn del neurodesenvolupament que condiciona la comunicació, les relacions socials i la percepció i requereix de suports i programes específics des la primera infància. El Departament de Salut en situa la prevalença al voltant de l’1% dels naixements. Durant el 2017, els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Catalunya van atendre més de 66.000 infants, amb aquest i altres diagnòstics. Entre els nois, el més freqüent és el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, mentre que entre les noies és el Trastorn d’Adaptació. D’altra banda, un 15% dels infants que es visiten als CSMIJ tenen un diagnòstic de trastorn mental greu (TMG). Són dades de la Central de Resultats 2017 del Departament de Salut.

Aprenem ba organitzar un taller de xapes i va animar a deixar missatges a favor de la diversitat.
Aprenem va organitzar un taller de xapes i va animar a deixar missatges a favor de la diversitat.

La resta d’activitats de la jornada es van desenvolupar al vestíbul principal de l’estació de metro d’Universitat de la L2: Tertúlia de ràdio sobre la salut mental a càrrec de l’Associació socio-cultural Radio Nikosia, en directe de 10h a 12h; venda de llibres sobre salut mental i emocions, de 10 a 19 hores (a càrrec d’Obertament); el contacontes “Fuig, bèstia!” sobre la tristor i la por, destinat a un públic infantil de 17:30 a 18:20 hores (a càrrec de la Federació SMC), i l’sketch teatral “Kit de construcció: Referent identitats”, representat per membres dels grups de teatre inclusiu Teatro de Pacotilla i Els 6 sentits, a partir de les 18:30 hores (activitat de la Fundació Els Tres Turons).

Obertament va sensibilitzar sobre estigma i va muntar una parada de llibres sobre salut mental.
Obertament va sensibilitzar sobre estigma i va muntar una parada de llibres sobre salut mental.

Radio Nikosia, PREAD, Associació Aprenem per la Inclusió de les Persones amb TEA, la Fundació Els Tres Turons i ASSADEGAM són entitats vinculades a Salut Mental Catalunya (SMC), una aliança de la Federació SMC, la Fundació Privada SMC i AMMFEINA SMC que representa més de 100 associacions i fundacions que treballen per la millora de l’atenció a la salut mental arreu de Catalunya. Salut Mental Catalunya és una de les fundadores, al 2010, de l’entitat Obertament, de lluita contra l’estigma i discriminació en salut mental.

La salut mental va baixar al metro i va sintonitzar amb el programa de Radio Nikosia.
La salut mental va baixar al metro i va sintonitzar amb el programa de Radio Nikosia.

Al llarg de tot el dia, es va fer campanya de difusió i comunicació de les activitats a les xarxes socials amb els hashtags #DiaMundialSalutMental #Trialatevacausa #GenTMB i #metrobcn. La campanya “Mou-te per la Salut Mental”, escollida pels treballadors i treballadores de TMB, ha estat possible gràcies a TMB, la Fundació TMB i la col·laboració de l’aliança Salut Mental Catalunya i la xarxa d’entitats.

La Fundació Els Tres Turonas va oferir un sketch teatral als vestíbul del metro de Universitat.
La Fundació Els Tres Turonas va oferir un sketch teatral als vestíbul del metro de Universitat.
Notícies recents