Terres de l'Ebre presenta el programa “Activa't per la salut mental” per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental greu i les seves famílies

  • L’apoderament, concepte clau en el model d’atenció comunitària en salut mental.
  • Els centres de salut mental d’adults (CSMA) de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre van atendre més de 22.000 persones al 2015, un 32% d’elles per un trastorn mental greu.
  • “Activa’t per la salut mental” és un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona), que compta amb la col·laboració de les quatre diputacions, el suport de l’Obra Social ”la Caixa” i altres col·laboradors públics i privats.

(Dimecres 6 juliol, Amposta) El passat dimecres s’ha presentat a Amposta el projecte Activa’t per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de durada, que es desenvolupa a tretze municipis de Catalunya, entre ells, Amposta i Tortosa, a través de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, i amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta, l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.

A la presentació, celebrada al Museu de les Terres de l’Ebre, hi han participat els Serveis Territorials de Salut a Terres de l’Ebre, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Amposta, l’Ajuntament de Tortosa, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre la Federació Salut Mental Catalunya i els testimonis d’activistes de les associacions en primera persona i familiar, en un acte dirigit a la ciutadania i professionals sociosanitaris.

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut, amb la col·laboració de VEUS, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat.

La finalitat última de la prova pilot de l’“Activa’t per la salut mental” és comprovar l’eficàcia d’aquest programa en el seu objectiu d’ajudar a la persona diagnosticada i la família amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Per això, durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques.

Durant la presentació, Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, ha reconegut la valuosa tasca de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i del proveïdor sanitari, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre. Així també ha destacat el compromís de la ciutat amb la salut mental, que s’ha concretat amb la cessió d’un local per l’Espai Situa’t.

Machús San Pío, directora del projecte Activa’t per la salut mental a la Federació Salut Mental Catalunya, afirmava que “s’ha avançat molt els darrers anys però cal anar més lluny amb el que te a veure amb la ciutadania i l’apoderament. La idea és complementar els serveis actuals i posar-los en valor, per anar més lluny de manera coordinada. Sense la implicació de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i l’Associació de Familiars, l’Activa’t no seria possible”.

Immaculada Costa, diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, explicava que un dels objectius de la Diputació és la preservació de la salut i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, i que per això han volgut participar del projecte Activa’t, emmarcat al Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions.

Ismael Piñas, director dels Serveis Territorials de Salut a Terres de l’Ebre, apuntava que l’essència del país és la societat civil, i que qualsevol projecte innovador, passa per la ciutadania, com l’Activa’t per la salut mental. Així mateix, s’ha mostrat a disposició de la ciutadania per donar tot el suport possible.

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 13 territoris

L’accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s’articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones participants al projecte:

  1. Espai Situa’t: servei d’informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
  2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greu (programa Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.
  3. Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l’apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s’hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.
  4. Grups d’Ajuda Mútua (GAMs): servei de suport continuat basat en l’experiència entre iguals.

A més de les Terres de l’Ebre, els territoris on s’ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Tarragona, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

Terres de l’Ebre s’activa per al salut mental

A les Terres de l’Ebre treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. A Amposta i Tortosa hi destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre. Al 2015, un total de 22.031 persones van ser ateses als Centres de salut mental d’adults (CSMA) de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre; de les quals un 32% ho van ser per un trastorn mental greu i 1.255 van ser primeres visites.

Enric Cardús, gerent de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, posava èmfasi en la importància del projecte Activa’t per la salut mental, ja que ajuda molt a la integració dels recursos existents i al treball coordinat. També destacava que l’entorn social de la família, la feina i les relacions socials són claus en la recuperació, així com dotar d’eines a la família i al pacient per convertir-los en agents de salut actius.

La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre gestiona els diversos dispositius d’atenció a la salut mental de Terres de l’Ebre (comarques de Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta), i inclou recursos a nivell comunitari, hospitalari i d’atenció específica. Al 2015 han realitzat 1.143 intervencions psicoterapèutiques: individuals, grupals  i familiars. Per la seva banda, l’associació de familiars, compta amb més de 90 socis i familiars, i atén a persones sòcies i no sòcies. Francisco Moya, president de l’associació, remarcava que cal seguir lluitant per donar suport a les famílies, que afronten moltes dificultats, i aconseguir més espais que facilitin l’ocupació de les persones amb problemes de salut mental.

Per la seva banda, Anna Algueró, 4a Tinent Alcalde i regidora de Diversitat Cultural, Ensenyament i Sanitat a l’Ajuntament de Tortosa, ha posat l’apunt en la necessitat de conviure tots junts, amb i sense malaltia mental. Així mateix, ha agraït la feina de l’associació de familiars oferint el suport que sigui necessari.

Eduard Rullo, testimoni amb experiència pròpia de l’Associació Poco Poco, ha manifestat que és molt important el manteniment un cop es rep l’alta sanitària, i que “Activa’t vindria a ser part del manteniment que cerquem a l’associació, per millorar la nostra qualitat de vida”.

L’Espai Situa’t de Terres de l’Ebre, ubicat a Amposta (Avda. Catalunya, 103-109) i Tortosa (c/Montcada 27, 1r pis) en dies alterns, ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre problemes de salut mental a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental (recursos, serveis, drets, informació jurídica…). Des del seu inici al mes de setembre de 2015, l’espai Situa’t de Terres de l’Ebre ja ha atès 27 demandes. Com que es tracta d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte.

Durant aquest trimestre es preveu començar els grups psicoeducatius de la mà dels professionals del proveïdor sanitari. Així mateix, estan a punt de començar els 2 cicles formatius per aprendre a dinamitzar un grup d’ajuda mútua, un per a persones amb experiència pròpia i un altre per a familiars.

L’OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L’Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, en l’informe de la Central de Resultats de dades de salut mental i addiccions del 2014, el 32,2% de les persones ateses en Centres de Salut Mental d’Adults pateix un trastorn mental greu.

Col·laboradors

El projecte “Activa’t per la salut mental” compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa”, Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella.

A Terres de l’Ebre, el projecte s’executa a través de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre. Així mateix, compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Amposta i l’Ajuntament de Tortosa.

 

Material complementari:

Notícies recents