Sorteig d'una escultura de Ricard Mira per donar suport als projectes de la Fundació Salut Mental Catalunya

La Fundació Salut Mental Catalunya i l’escultor Ricard Mira col·laboren en el sorteig solidari de l’obre “Horte estirant-se gran“, realitzada en ferro reciclat, un dels segells de les creacions de l’artista, i amb unes mides de 20x55cm. Els diners recaptats aniran destinats a finançar els projectes de la Fundació, que promouen la recuperació de les persones amb problemes de salut mental i la seva inclusió social, així com millorar i alleujerir la seves relacions familiars. Aquests projectes són:

La butlleta guanyadora serà la que coincideixi amb les tres últimes xifres del Primer Premi del Sorteig de l’ONCE
del dissabte 10 d’octubre de 2015. Podeu adquirir la vostra butlleta al preu de 2 euros (vàlida per dos números pel sorteig) a la seu de la Federació Salut Mental Catalunya i dels Clubs Socials de la seva Fundació.

 

Butlleta del sorteig solidari de Ricard Mira i la Fundació Salut Mental Catalunya.
Butlleta del sorteig solidari de Ricard Mira i la Fundació Salut Mental Catalunya.

Què diu Ricard Mira sobre la seva obra?

“Per fer les meves escultures, la tècnica que m’agrada més és la forja en fred, és a dir, tallar, mecanitzar, doblegar i soldar el ferro, en la línia de l’escultor aragonès Pablo Gargallo.

De fet, encara que també utilitzo altres metalls (i fins i tot materials com la fusta, les rajoles o les pedres), la majoria de les meves escultures les faig reciclant ferralla que prové de la indústria metal·lúrgica de Martorelles (província de Barcelona), que és on visc i treballo.

A més, faig servir sovint l’acer corten, sobretot en les escultures públiques, perquè els dóna un acabat interessant”.

Què diuen sobre ell i les seves escultures?

“L’expressivitat de l’obra escultòrica de Ricard Mira procedeix en gran part de la combinació que fa entre el ple i el buit, servint-se, tot sovint, de làmines ondulatòries que donen dinamisme a les seves figures i suggereixen una certa elasticitat en contrast amb la consistència pròpia del metall. Juga així amb la percepció de l’espectador, que, davant peces tridimensionals, pot trobar volums evocats en l’absència de matèria.

En perfecta concordança amb la gracilitat dels perfils i els cossos, juga també en ocasions amb la llum que es projecta en els metalls i així els dóna caliu i interessants variacions de tonalitats cromàtiques.

Tot això dota, al mateix temps, a les obres de l’escultor, del lirisme, la plasticitat i l’elegància que caracteritzen les seves produccions, preferentment dedicades a la figura humana i animal de tradició vernacla.

Les línies sinuoses i polides, així com la puresa de les formes, contrasten a vegades amb la rudesa i deixadesa dels acabats, un deix sens dubte personal que de nou indica la tendència de l’artista pels contrastos en la unitat”.

Tania Alba, Historiadora de l’art

"Horte estirant-se gran", escultura de Ricard Mira.
“Horte estirant-se gran”, escultura de Ricard Mira.
Notícies recents