SMC reivindica un sistema d'educació inclusiva al Parlament

Podeu veure tots els vídeos de la compareixença al Parlament en aquest enllaç.

 

Un sistema educatiu inclusiu com a eina de prevenció contra l’exclusió laboral i social, garant de la defensa dels drets de les persones amb trastorn mental i promotora d’una efectiva igualtat d’oportunitats. Al voltant d’aquesta premissa va girar la compareixença de Salut Mental Catalunya (SMC) d’ahir davant la Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya.

L’exposició inicial de l’entitat, prèvia a les preguntes dels diputats, es va dividir en dos blocs: educació primària i formació/educació post-obligatòria. El president de la Federació SMC, Israel Molinero va ser l’encarregat d’iniciar el torn de compareixença oferint d’una banda pinzellades que posessin de relleu l’impacte actual de la salut mental en la població infanto-juvenil i de l’altra, marcant quines passes hauria de fer Catalunya per atansar-se a un model d’ensenyament “comunitari” i en el qual, els suports a les escoles han de jugar un paper clau.

“Les unitats de suport a l’educació especial (USEE) són l’autèntic pal de paller”, va defensar la directora de la Federació, Marta Poll en resposta a algunes de les preguntes dels diputats. Poll, co-autora de l’estudi ‘Atenció a la salut mental infantil i adolescent a Catalunya’, va assenyalar que ésel professorat qui sol•licita formació en l’atenció als infants amb problemàtiques de salut mental i alhora es queixa de no tenir els suports adients per assumir la gestió d’aules que promoguin la diversitat. També Villegas va posar el focus de la seva compareixença en la necessitat d’oferir formació continuada al professorat en la gestió i l’acompanyament de l’alumnat amb dificultats derivades de la problemàtica de salut.

“Un factor protector de la desocupació”
El vocal d’AMMFEINA SMC va denunciar l’exclusió que pateixen els joves amb trastorn mental dels itineraris formatius, pel fet que “incrementen el risc d’exclusió primer laboral i després, social” de les persones, va dir.Villegas va fer esment dels recursos existents a Catalunya i alhora, de les barreres d’accés que existeixen en cadascun d’ells per a les persones amb trastorn mental. “S’ha de garantir l’existència d’itineraris formatius inclusius i adaptats per a les persones amb més dificultats”, va sentenciar.

La compareixença de SMC s’emmarca en l’estratègia conjunta que Federació i AMMFEINA duen a terme al Parlament per reivindica la necessitat d’un marc legislatiu que advoqui per u abordatge transversal de la salut mental. Per aquest motiu SMC va apostarahir per aprofundir en la col•laboració amb la Comissió d’Ensenyament en una propera ocasió, però també per comparèixer davant d’altres comissions del Parlament, com la de Treball.

Notícies recents