SMC, present en la presentació de la Targeta Cuidadora de l'Ajuntament de Barcelona

La Targeta Cuidadora serveix per accedir a informació i recursos personalitzats adreçats a persones cuidadores, que s’estima que en són unes 353.000 a la ciutat de Barcelona

El passat dijous 29 de setembre va tenir lloc la presentació de la Targeta Cuidadora de l’Ajuntament de Barcelona, on Salut Mental Catalunya (SMC) va participar-hi juntament amb d’altres persones cuidadores i referents d’entitats d’altres col·lectius, com AFEM, entitat federada a SMC, l’Associació contra el càncer,  l’Associació catalana per al Parkinson o l’Associació de Familiars amb Malalts d’Alzheimer de Catalunya, que formen part de la Xarxa de Suport de Famílies Cuidadores (XSFC).

Durant la trobada es van treballar quins aspectes del desplegament de la targeta cuidadora són més prioritaris. L’accés a la informació, els serveis de respir/descans i la promoció del suport mutu van ser algunes de les propostes considerades fonamentals per a les famílies de persones amb problemàtica de salut mental. A banda, també hi ha altres qüestions que s’impulsaran des de la targeta cuidadora: el suport emocional, l’assessorament personalitzat, la informació per a la contractació de treballadores a la llar, així com serveis vinculats a les biblioteques, l’esport o l’aparcament.

El paper de Salut Mental Catalunya

Moltes d’aquestes accions es faran en col·laboració amb les entitats que formen part de la XSFC, com SMC. Les persones que acompanyen persones amb problemàtica de salut mental, quan sol·licitin la targeta cuidadora, rebran informació dels nostres serveis d’informació i assessorament, els Espais Situa’t, per a que puguem atendre les qüestions que puguin sorgir i donar informació sobre GAM, teixit associatiu, etc.

Durant la trobada, es van compartir inquietuds diverses com és el fet que la targeta cuidadora no deixarà de fer visible les mancances estructurals que es donen en el desplegament de la llei de dependència o en l’accés a alguns serveis públics, així com la importància d’atendre la salut mental en un model comunitari i de defensa dels drets.  

El Grup de Contrast de la Tarjeta Cuidadora

Durant la trobada del passat dijous, es van posar les bases del Grup de Contrast de la Targeta Cuidadora, sorgit arran de la iniciativa d’algunes de les entitats de la Xarxa, com a mecanisme per a recollir percepcions i valoracions de persones cuidadores de diferents perfils i realitats sobre les diferents dimensions del programa. 

La trobada va comptar amb la presència de l’Alcaldessa Colau i la Regidora Gemma Tarafa, qui va subratllar el rol de la Xarxa en aquesta llarga trajectòria en favor d’un major reconeixement i un major suport  per a les famílies que cuiden. 

La Targeta Cuidadora: què és i qui la pot obtenir

La Targeta Cuidadora és un suport per a persones que cuiden persones i ofereix un seguit d’informació i recursos personalitzats com ara: informació i assessorament, programació d’activitats, servei telefònic gratuït d’acompanyament emocional, assessorament jurídic per a famílies i treballadores de la llar i les cures, recursos específics a farmàcies, biblioteques, hospitals o mercats, entre d’altres, i diverses activitats d’oci.

La targeta es dirigeix a persones que tenen cura de persones malaltes, dependents, amb discapacitat o de persones grans a la ciutat de Barcelona. Per poder-hi accedir, cal omplir aquest formulari o bé de manera presencial a l’Espai Barcelona Cuida, al carrer Viladomat, 127, o en qualsevol de les oficines Vila Veïna de la ciutat.

Més informació

enllaç amb més informació SMC participa en la creació i implementación de la Tarjeta Cuidadora

enllaç amb més informació Tota la informació sobre la Tarjeta Cuidadora

Notícies recents