SMC insta el Govern a treballar la salut mental des d'un abordatge transversal

Podeu veure tots els vídeos de la compareixença al Parlament en aquest enllaç.

 

Salut Mental Catalunya (SMC) va comparèixer ahir davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per donar a conèixer quines accions està duent a terme per a la defensa de la salut mental i la promoció de la inclusió de les persones amb trastorn mental en tots els àmbits de la seva vida.

Els tres eixos que van vertebrar el discurs dels representats de SMC que van comparèixer, d’una banda el president de la Federació SMC, Israel Molinero i de l’altra, la secretària d’AMMEINA SMC, Nuria Martínez, van estar:

  • la defensa d’un abordatge global de la salut mental,
  • la urgència de treballar de valent per un sector que sempre ha estat el vagó de cua en les polítiques públiques
  • i la defensa d’un model que posi la persona en el centre.

Molinero va ser el primer en parlar i posar el Pla Integral de Salut Mental i Addicions des d’una doble vessant, positiva i negativa, és a dir com una evidència del fet que el treball interdisciplinari és que s’ha de promoure pel tractament de la salut mental, però de l’altra lamentant la manca de dotació econòmica d’aquest Pla i sobretot, la falta de concreció i de posada en marxa a la pràctica. “Era una gran oportunitat i s’ha fet un treball molt profitós perquè ens hem coordinat entre els diferents departaments, però no hem desenvolupat accions concretes”, afirmava Molinero.

Per la seva banda, la secretària d’AMMFEINA arrencava la seva intervenció lamentant que l’Administració no hagi entès encara que les persones amb trastorn mental són persones que tenen necessitats diverses i que, per tant, no se les pot fragmentar en diferents departaments o conselleries. En aquesta línia, va voler destacar com un fet significatiu que només la Comissió de Salut hagués sol·licitat la compareixença d’SMC. “El treball també és salut, la salut també és treball”, va dir.

Un problema social

En la mitja hora que va durar la compareixença inicial, prèvia al torn de paraules, els representants de SMC van situar els diputats en la situació actual de la salut mental i els van urgir a actuar urgentment per pal·liar una situació que per la seva incidència ja és un problema de salut de primer ordre a nivell mundial. “La salut mental no és un problema personal, sinó social, de gran abast i que va en augment”, reflexionava Molinero. “Cal treballar de manera seriosa des de la prevenció i des de l’acció directa”, apuntava Martínez, en la mateixa línia.

Els dos compareixents van estar acompanyats per la directora de la Federació, Marta Poll i pel coordinador d’AMMFEINA, Leandro Tacons, que van fer èmfasi en aquesta necessitat d’actuar d’urgència.

Algunes de les idees destacades durant les intervencions van ser:

  • Dins dels serveis trobem espais de suport a les famílies, trobem moltes mostres d’informació, de pocs canals de participació i d’acompanyament a les famílies.
  • Cal un abordatge transversal. Tenim un pla integral, una eina fonamenta, una gran oportunidad de fer realitat l’abordatge transversal. Des del parlament es va fer un que deixava clar que era cabdal.
  • El Pla Integral ha treballat i ha estat profitós perquè ha permès treballar de manera coordinada entre difernts departaments, però hem desenvolupat poques accions concretes. Cal donar impuls molt més important.
Notícies recents