SMC dinamitzarà 12 Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona

Salut Mental Catalunya serà l’entitat encarregada de gestionar el GSAM de la Diputació de Barcelona, un recurs de suport psicològic per a persones cuidadores no professionals

El Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) és un espai de relació, de suport emocional i d’intercanvi d’experiències i ajuda mútua entre persones cuidadores no professionals.

SMC serà l’entitat encarregada de gestionar aquest recurs en un total de 12 municipis: Vic, Balsareny, Vilassar de Dalt, Begues, Vilanova del Camí, Esplugues del Llobregat, Castelldefels, Castellnou de Bages, Igualada, Masquefa, Olivella i Sant Antoni de Vilamajor.

Els objectius del grup són diversos:

  • Evitar la sobrecàrrega emocional i física de la cura
  • Conèixer altres persones cuidadores
  • Evitar la soledat
  • Disminuir l’estrès

A més, les persones que hi participin cal que estiguin obertes a compartir la seva experiència de cuidadora amb les altres persones que es troben en la mateixa situació que ella, i es comprometin a assistir a totes les sessions.

Aquest servei disposa del suport d’un o una psicòloga i té una durada de 10 sessions d’una hora i mitja cada una.

Com funciona el Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua?

El programa, que recentment ha passat a integrar-se al “Projecte Transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat“, preveu realitzar entre els mesos d’octubre de 2022 i juny de 2023, 82 grups en diferents municipis de la província de Barcelona, amb el suport d’entitats socials, i arribar a entorn 900 persones.

Diputació de Barcelona

Participa en el desplegament al territori dels grups. Realitza el contacte, seguiment i avaluació durant tot el procés del GSAM amb l’ens. Compta amb la col·laboració d’entitats del tercer sector per posar en pràctica els GSAM als municipis.

Ens local

Identifica i incorpora les persones cuidadores no professionals procedents de Serveis Socials i col·labora amb la Diputació de Barcelona en el projecte. Cerca els espais i coordina el desenvolupament del grup i de les persones participants conjuntament amb l’entitat proveïdora.

Entitat del tercer sector

Condueix el GSAM al territori i participa en la coordinació del mateix conjuntament amb la Diputació de Barcelona i l’ens. Finalment, informa a la Diputació, sobre el desenvolupament del grup.

Estudi d’Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa GSAM

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha publicat, en el marc del Dia Internacional de les Persones Cuidadores que es celebra anualment el 5 de novembre, l’estudi d’Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), un recurs que, amb la vostra col·laboració, ofereix un espai de relació i suport psicosocial a persones cuidadores no professionals de persones en situació de dependència.

L’informe, desenvolupat amb el Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona, permet identificar com el 68% de les persones participants experimenten una reducció dels nivells d’ansietat i el 54% del nivell de simptomatologia depressiva. La mostra l’han conformat gairebé 1.200 enquestes a persones participants i conductores de 182 grups desenvolupats durant els anys 2019, 2020 i 2021 i els resultats que s’han obtingut apunten els efectes positius que aquest recurs té sobre el benestar emocional de les persones participants.

Més informació

enllaç amb més informació  Pots ampliar tota la informació relacionada amb els GSAM a la web de la Diputació de Barcelona.

enllaç amb més informació Cartell del GSAM a Masquefa.

enllaç amb més informació Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport emocional i Ajuda Mútua (GSAM) 2019-2021 – Diputació de Barcelona (Juny 2022)

Notícies recents