SMC, a la jornada del Port de Barcelona sobre Responsabilitat Social Corporativa

El passat mes de novembre es va celebrar a la sala d’actes del Museu Marítim la catorzena jornada de prevenció de riscos laborals i Responsabilitat Social Corporativa per a la comunitat portuària.

Un cop més una nodrida representació d’empreses i treballadors de l’entorn portuari es van reunir per posar en comú experiències reeixides en els seus respectius àmbits d’activitat.

En aquesta ocasió el lema de la jornada va ser la “empresa saludable“. Concepte aquest que està sent impulsat per les organitzacions i institucions europees, espanyoles i catalanes encarregades de la promoció de la salut en el món laboral.

La unió de la gestió de la prevenció de riscos laborals i de la Responsabilitat Social Corporativa crea una sinergia positiva que desemboca ineludiblement en la conformació d’una empresa saludable.

Narcís Amigó de Bonet, de Recursos Sanitaris i Prevenció de Riscos Laborals de l’Autoritat Portuària, va introduir els temes de la jornada recalcant la figura del port com un “entorn singular”, capaç d’aglutinar multiplicitat d’activitats i iniciatives i que per tant ha de afrontar l’adequació de normativa legal i les propostes de millora a la seva realitat polièdrica. Va recalcar la característica del Port de Barcelona com a espai cardioprotegit, tant per l’existència de gairebé cinquanta Desfibril·ladors Externs Automàtics com per la presència d’una ambulància medicalitzada de FREMAP en les seves instal·lacions.

De la mà de Proactiva Open Arms (Oriol Canals) es va tractar la situació dels refugiats sirians que són rescatats de la mar a l’altura de l’illa de Lesbos; l’Apostolat del Mar “Stella Maris” (Ricard Rodríguez-Martos) va referir la tasca que es realitza d’assistència a mariners en situació precària, tasca que ha merescut el reconeixement internacional de ISWAN atorgant-li el Premi al Seafarers “Centre of the Year”; la Federació Salut Mental Catalunya(Gemma Marcet) va explicar la situació en què es troba actualment la integració de les persones afectades per trastorns mentals a Catalunya; i des de la Gerència Urbanística Port 2000 (Adolf Romagosa) es va parlar de la relació Port-Ciutat.

En aquesta edició PREMAP (Antonio Gabriel Moreno) va presentar sota el títol de “La tecnologia com a element vehiculizador de la Salut” la seva plataforma Q Health Empresa SaludableFerrocarrils de la Generalitat (Esteban Martín) va explicar els seus avanços en la implantació del model d’empresa saludable; des Full Audit (Manuela Brinques) es va fer una exhaustiva anàlisi de les condicions de llocs de treball saludables; Claus d’una Xarxa Portuària Saludable va ser el tema que es va desenvolupar per part del Grup OTP (Carmen Soler); i per fi l’empresa Archroma (Joan Carles Belastegui) va exposar el seu sistema d’Adaptació dels llocs de treball a les incapacitats.

L’acte va ser clausurat per Josep Ginesta, secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Família que va encarir els agents socials i als professionals de la prevenció de riscos laborals a col·laborar en el disseny de les actuacions concretes que s’han de desenvolupar per afrontar decididament el correlatiu que s’està donant entre l’increment de l’activitat laboral i l’augment de la sinistralitat a la feina.

Notícies recents