Sant Pere Claver inaugura una mostra d'art brut a la Fundació Setba

Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials ha inaugurat una mostra d’art brut a la Fundació Setba (Consell de Cent, número 335) que es podrà visitar fins al proper 26 de febrer a Barcelona. Aquest projecte per a la inserció de persones amb problemes de salut mental compta amb la col·laboració de la Fundació Setba, Alterarte i la Fundació Bassat.

“Volem sensibilitzar i posar en valor l’obra provinent d’art brut per difondre i donar a conèixer el treball artístic de persones amb problemes de salut mental”, ha comentat a la inauguració de l’exposició Carles Descalzi, gerent de Sant Pere Claver, on es pot veure el treball d’una trentena d’artistes.

L’art brut és un dels programes de Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials per a la inserció d’artistes amb problemàtica mental i compta amb diverses iniciatives per facilitar l’intercanvi, la difusió i el desenvolupament artístic del seu potencial. A part de les exposicions, també es pot visitar online el Museu d’Art Brut (mAB) o participar en el Premi Agustí de Semir i Conxa Millán, una iniciativa compartida i coorganitzada per la Fundació CPB, la Federació Salut Mental Catalunya i Sant Pere Claver. 

Joaquim Corral, director de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, ha expressat la voluntat d’obrir l’art brut a “qualsevol persona que es vulgui deslligar de qualsevol condicionant i treure el que hi ha dins seu” en treballs artístics com els que s’exposen a la Fundació Setba.

Una de les artistes és Janine Vidal Vidal que exhibeix un quadre que plasma la seva passió pels reflexes sobre l’aigua. “Les meves fotografies són el que els meus ulls veuen, no les retoco”, comenta aquesta artista francesa sobre el perquè considera que el seu treball és art brut.

La mostra compta amb la col·laboració de la Fundació Bassat que per primera vegada exposa obres d’art brut. Núria Poch, directora de la Col·lecció Bassat de la Nau Gaudí de Mataró, on hi ha l’altra mostra d’art brut fins al 3 d’abril, comenta: “Hauríem d’inaugurar aquesta exposició sense explicar que la majoria d’artistes són persones amb problemes de salut mental. Si no ho diguéssim la gent difícilment hi cauria”, explica sobre els treballs exposats.

L’art brut és la manera que han trobat moltes persones amb problemes de salut mental d’expressar les seves idees i canalitzar les seves emocions. El seu treball retrata l’inconscient i l’art els ajuda a expressar-se de forma terapèutica.

Notícies recents