Salut Mental Catalunya participa en un projecte de l'Ajuntament de Sant Boi per combatre la Covid persistent

El Programa RAF de recuperació mitjançant l’activitat física i salut post Covid-19 vol ajudar a recuperar l’estat físic i emocional de les persones afectades

La prova pilot del Programa RAF que ha iniciat les sessions d’activitat física, fisioteràpia i suport psicològic previstes al projecte i que s’allargaran durant tot el curs 2022-2023. SMC és una de les entitats que hi participa, juntament amb l’ICS, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el complex esportiu Pau Gasol, espai que acull les diverses accions del projecte.

En total, hi participaran dos grups de 10 persones, per a les quals estan previstes 12 sessions d’activitats física i 12 de fisioteràpia, a més de 4 sessions de suport psicològic i emocional a càrrec d’una psicòloga.

El malestar emocional, una de les principals afectacions

La Covid-19 ha tingut un impacte sense precedents en la salut i el benestar emocional de la població. Entre el 10 i el 12% de les persones que han patit la infecció continuen amb símptomes dotze setmanes després de contreure-la. A aquesta persistència en el temps dels efectes secundaris de la malaltia se la coneix com a ‘covid persistent’ o ‘long covid’.

El Programa RAF vol donar resposta a les necessitats de les persones afectades per tal que puguin recuperar l’estat físic i emocional i tornar a tenir, com més aviat millor, una vida com la d’abans.

Les persones participants en el programa RAF tenen entre 25 i 65 anys, estan diagnosticades de Covid persistent i presenten dificultats diveses com ara: dispnea (afectacions respiratòries), afectacions musculoesquelètiques i/o malestar emocional amb simptomatologia com ara l‘ansietat, la depressió, l’estrès post-traumàtic i, en ocasions, també agoragòbia. Aquesta situació els ha afectat en la seva qualitat de vida ja que la majoria no poden treballar ni continuar amb les activitats lúdiques o esportives que abans duien a terme i molts d’elles han perdut o disminuït les relacions socials, entre d’altres. Gairebé totes les persones participants presenten aïllament social, ja sigui perquè els dolors els impedeixen o dificulten sortir i fer coses sinó també perquè les afectacions físiques han produït que perdin l’interès en realitzar activitats.

L’Hospital General de Sant Boi i els CAP són els encarregats de proposar les persones candidates. Des de Salut Mental Catalunya participem en el projecte amb l’objectiu de recuperar el benestar emocional d’aquestes persones, duent a terme les sessions de suport psicològic i emocional de la prova pilot.

Notícies recents