Salut Mental Catalunya participa en la primera formació de Facilitadores Prospect a nivell europeu a Madrid

La jornada ha tingut per objectiu potenciar el programa Prospect a tots els països amb associacions o confederacions associades a EUFAMI

Salut Mental Catalunya ha participat de la mà de la Confederación Salud Mental España en la primera formació per a facilitadors de Prospect internacional a Madrid, organitzada per la Federació Europea d’Associacions de Familiars de persones amb problemes de salut mental (EUFAMI), amb l’objectiu de potenciar el programa Prospect a tots els països on hi ha associacions o confederacions associades a EUFAMI.

La jornada ha consistit en 3 dies intensius, del 20 al 22 d’abril, d’intercanvi de coneixements, experiències personals entre famílies i entorns, persones amb experiència pròpia i professionals de la salut mental, així com bones pràctiques en salut mental. 

En total, hi ha participat 56 persones d’11 països d’arreu d’Europa, que han estat formades per facilitar els programes de formació Prospect.

Lurdes Da Costa, membre de la xarxa de dones de SMC, i Paco Rubio, vocal de la junta directiva de la federació, han estat les persones facilitadores en primera persona de la formació. La facilitació de famílies va ser a càrrec de Marion Egal i Emmanuelle Rémond, de l’associació francesa UNAFAM, i Miquel Miranda va ser l’encarregat de facilitar el mòdul de professionals, així com les dinàmiques de capacitació en facilitació. El mòdul comú va ser facilitat per totes 5 facilitadores.

La trobada ha permès conèixer altres persones facilitadores del Programa Prospect a Europa, intercanviar actituds i valors i escoltar les necessitats de les altres persones. A més, les persones participants han pogut, durant aquests dies, comprendre i reforçar els conceptes clau del Prospect, així com la seva filosofia i enfocament i practicar habilitats de facilitació i dels quatre mòduls de la formació.

Des de Salut Mental Catalunya hem pogut compartir la nostra expertesa, com un referent en Prospect a Europa, ja que realitzem tots els mòduls en el nostre territori (primera persona, famílies, professionals i el mòdul comú). A la resta del continent, en canvi, és realitza majoritàriament el mòdul de familiars.

El programa d’empoderament Prospect

El Programa Europeu Prospect és una formació en empoderament en salut mental. Totes les edicions de Prospect consten de 4 mòduls, un per a persones amb experiència en primera persona de 12 hores de durada, un per a familiars de 16 h, un per a professionals de 8 h i un mòdul comú de 4 h en que totes les persones participants treballen les dificultats i les possibles solucions als entrebancs de comunicació en les seves interaccions.

El Prospect cerca trencar el cercle d’aïllament social de les persones amb problemes de salut mental, despertant habilitats necessàries per saber conviure-hi i recuperar la qualitat de vida. L’objectiu final és afiançar els drets de les persones amb problemes de salut mental, potenciar la seva participació i empoderament, i el de les seves famílies, en els processos de recuperació. A més, també es pretén facilitat un canvi de rol entre les professionals en les seves intervencions.

Més informació

enllaç amb més informació El Prospect, formació en empoderament en salut mental

Notícies recents