SMC participa en la presentació sobre la reconversió i transformació de l'hospitalització de llarga estada de salut mental amb visió comunitària a Catalunya

Des de la Federació SMC celebrem el compromís del Departament de Salut d’emprendre el repte d’acabar amb la institucionalització

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat el projecte de reconversió i transformació dels hospitals psiquiàtrics de llarga estada de salut mental a Catalunya, aquest divendres, 22 de juliol.

Enriqueta Vidal, presidenta de Salut Mental Catalunya, l’ha acompanyat en la seva presentació, juntament amb Judit Carrera, directora del CCCB; Cristina Gisbert, cap del Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS); Víctor Pérez, president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions i director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addicions del Parc de Salut Mar de Barcelona i Joan Vegué, director del Pla director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya.

La presentació s’ha dut a terme en el marc de l’exposició que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) dedica a Francesc Tosquelles, el psiquiatre català que va revolucionar les pràctiques mèdiques i va transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes.

El model de salut mental ha de prioritzar els drets de les persones

Durant l’acte, s’ha posat de manifest que la reconversió de la mitja i llarga estada implica una transformació del model actual de salut mental, posant les persones i els seus drets com a prioritat. L’hospital no pot ser un lloc de vida per les persones, les persones han de viure a la comunitat i poder desenvolupar el seu projecte de vida.

En aquest sentit, el departament ha fet pública la seva aposta per avançar cap un model que acompanyi i generi oportunitats per les persones en entorns comunitaris. El conseller Argimon ha sostingut que la salut mental és i ha de ser una prioritat i que aquesta aposta implica reformar un model que ha de pivotar sobre els drets que tenen les persones a viure en comunitat. Ha destacat també que això és possible perquè hi ha zones de Catalunya on ja s’ha realitzat.

Aquest és un pas que el moviment associatiu ja fa anys que reclama: cal transformar els serveis, treballar de forma conjunta i implicar al teixit comunitari i associatiu en aquest procés. És una aposta imprescindible que requereix del treball conjunt de tots els sectors.

Enriqueta Vidal, presidenta de SMC, posa en relleu la salut mental comunitària durant el procés

Enriqueta Vidal ha valorat positivament el compromís per part del Departament de Salut d’acabar amb un model que institucionalitza les persones, fita que reclama el moviment associaciatiu des de fa molts anys. Aquesta és una gran oportunitat d’avançar cap a un model d’atenció comunitària en salut mental que inclogui recursos de la xarxa sanitària però també recursos socials i comunitaris i, sobretot, asseguri que les persones i les seves famílies tinguin els recursos, suport i atenció necessaris per poder dur a terme el seu projecte de vida: “Comptar amb el treball comunitari pot ser un factor per a l’èxit de la reconversió i transformació de l’hospitalizació de llarga durada en salut mental”.

També ha destacat que es compti amb la col·laboració de SMC en el moment de posar en marxa aquest procés: “Estem convençudes que només treballant estretament amb les primeres persones i les seves famílies serà possible realitzar aquesta transició tant necessària i urgent”. La presidenta de Salut Mental Catalunya ha reclamat que cal començar el més aviat possible i ha explicat que SMC pot ser d’ajut gràcies a l’expertesa en treball comunitari de la Federació i les seves xarxes a Catalunya.

En aquest sentit, ha explicat que des de la Federació SMC fa molt de temps que s’està fent aquest treball comunitari que ara necessitem, a través de les diferents xarxes que tenim a Catalunya, la xarxa associativa i també projectes específics com és el cas l’Activa’t per la Salut Mental. Gràcies a aquest treball comunitari s’han generat xarxes de suport i empoderament per a les persones, permetent la seva inclusió com a ciutadanes en la comunitat, així com la seva recuperació.

Notícies recents