Reunió amb l'alcaldessa de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va convocar el 29 d’octubre al sector de la salut mental per tal de copsar la nostra opinió davant la situació d’augment de casos de Covid-19 i les seves repercussions en la salut mental de la ciutadania. La reunió amb l’alcaldessa de Barcelona va servir per escoltar de primera mà les reflexions i peticions dels assistents. Les entitats participants vam reclamar unànimement que els serveis d’atenció sanitària i social no podien tancar, tot i que arribéssim a un confinament domiciliari.

En aquest sentit, els professionals de la salut i del tercer sector vam destacar que l’emergència emocional forma part de la pandèmia i s’ha de tractar igual que la salut. També van coincidir que la Covid-19 ha aflorat les disfuncions del sistema i que hem arribat al topall de l’assistència telemàtica. Per últim, vam advertir que no podem perdre la presencialitat que, en alguns casos, resulta imprescindible.

Millores en la comunicació amb la ciutadania

Tots vam coincidir també que cal millorar la comunicació amb la ciutadania. Una de les idees que es va aportar fou la petició que en els grups d’experts que prenen les decisions, quan també afecten la part social dels ciutadans, hi pugui haver-hi experts en aquests disciplines com psicòlegs o sociòlegs.

reunió del sector de la salut mental i Ada Colau
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va reunir el 29-10-2020 amb el sector de la salut mental.

D’altra banda, des de la Federació SMC vam reclamar:

  • atenció als determinants socials per tenir especial cura dels més vulnerables
  • tenir en compte la bretxa digital
  • no descuidar la prevenció i la promoció de la salut per la situació d’urgència que vivim.

En aquest sentit, en la reunió amb l’alcaldessa es va posar en valor la feina que fa el teixit associatiu amb els suports informals imprescindibles, com els GAM (Grups d’Ajuda Mútua) o els acompanyaments. Per altra banda, es va remarcar que si fem les entitats sostenibles, podran continuar exercint aquest paper tan necessari.

Compromís de futur

Per últim, els assistents també van demanar a l’Ajuntament que el pla de xoc elaborat al maig passat pugui tenir continuïtat més enllà del 31 de desembre que és quan finalitzava.

L’alcaldessa Ada Colau, la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, i la directora de programes de Salut, Pilar Solanes, van agrair totes les demandes i reflexions i es van comprometre a seguir treballant en aquesta direcció.

Enllaços d’interès

Pla de xoc de l’Ajuntament de Barcelona pel benestar emocional en temps de pandèmia. Consulteu el web del Cabàs Emocional en aquest enllaç.

 “Coneix els Grups d’Ajuda Mútua i cuida del teu benestar emocional”. Webinar realitzat per la Federació Salut Mental Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona el 31-8-2020 al Cabàs Emocional. Consulteu el vídeo del webinar en aquest enllaç o en el vídeo insertat a continuació:

Notícies recents