Ràdio Nikosia, Associació Alba i ‘Cuina Justa' de la Fundació Cassià Just, Premis Solidaris ONCE Catalunya

Ràdio Nikosia, Associació Alba, la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat per ‘Apropa Cultura’, Mercè Riera i ‘Cuina Justa’ de la Fundació Cassià Just han estat els guanyadors de la VIII edició dels Premis Solidaris ONCE Catalunya. L’objectiu d’aquests guardons és reconèixer aquelles persones, entitats, mitjans de comunicació i administracions que fan una tasca solidària en el seu entorn d’influència i actuen a favor de la inclusió social dels ciutadans, la normalització, l’autonomia personal i l’accessibilitat universal.

Entre els guardonats celebrem que hi hagin entitats vinculades amb la nostre Federació i amb el moviment social en salut mental de Catalunya. En aquest sentit, la ONCE ha destacat:

  • L’Associació Alba ha estat guardonada per la seva dedicació a l’atenció de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat física, psíquica i mental de pobles i ciutats de les comarques de l’Urgell i la Segarra i excepcionalment d’altres llocs. L’any que ve complirà 40 anys. És una organització sense ànim de lucre, de gestió ètica, solidària, participativa, que busca la innovació i l’adaptació al canvi i que pretén compartir un projecte comú. La seva raó de ser és generar oportunitats per tal d’aconseguir el màxim de desenvolupament i qualitat de vida. Actualment presta serveis a 247 persones.
  • Cuina Justa, de la Fundació Cassià Just, rebrà un dels Premis Solidaris ONCE Catalunya per la seva creació de valor social i econòmic i la generació de benefici per al treballador, l’empresa i la societat. La seva estratègia i enfocament empresarial es basa en criteris de la qualitat dels productes i l’excel · lència humana per generar un canvi social. El 2005, la Fundació Cassià Just crea la marca Cuina Justa, una empresa d’economia social referent on participen fins a 250 treballadors, el 70% dels quals amb fragilitats mentals i risc d’exclusió social. Més de 10.000 persones cada dia s’asseuen a menjar amb el seu servei de cuina mitjançant processos fets a mà.
  • Ràdio Nikosia rebrà el premi per haver estat la primera emissora del territori peninsular realitzada per persones amb problemes de salut mental. No és un canal convencional, sinó una sèrie d’intervencions periòdiques en diferents espais. Així, més de 150 persones participen o han participat durant anys a la Cadena Ser, La Xarxa (Com Ràdio), Ràdio 4, RNE, Ràdio Estel (Catalunya sense barreres), entre d’altres. El programa central és el dimecres a les quatre de la tarda al 91.4 de la FM a Contrabanda. És una experiència que intenta ser una mirada lateral sobre la bogeria i busca vies alternatives i alteratives per deconstruir l’estigma. Nikosia és un llindar, una plaça íntima, un nou territori d’escolta i participació social per i amb persones afectades. Explora altres vies com la de l’art, la poesia, la literatura en tant formes de dir i actuar socialment.

El lliurament dels guardons es farà el dia 5 de juny a les 19.15 hores a l’Auditori ONCE Catalunya, (Gran Via de les Corts Catalanes, 400).

Enllaç relacionat:

Notícia dels premis a la web de la ONCE

 

Notícies recents