“Fuig Béstia”, narració com a eina de sensibilització en salut mental per a infants de 4 a 8 anys

La sensibilització vers les problemàtiques de salut mental es fa cada vegada més necessària en una societat en la qual cada vegada es donen aquests problemes amb més freqüència. Hem de començar a pensar, doncs, que la salut mental també és salut i que, per tant, cal cuidar-la de la mateixa manera que ho fem amb la salut física.

Alhora també és necessari empatitzar amb aquells que pateixen problemes de salut relacionats amb les emocions, el pensament, la percepció de la realitat, etc.  Donar a conèixer la realitat de la salut mental als més menuts fa créixer generacions preparades per tenir una millor i major comprensió i coneixement d’aquestes realitats, i afavoreix oportunitats d’integració i participació en molts àmbits. L’estigma associat a la salut mental i la discriminació que a vegades comporta, genera un tracte poc adequat a les persones que fa més difícil la seva integració comunitària cosa que acaba revertint en un empitjorament de la seva salut. Els entorns inclusius i les comunitats acollidores són la millor oportunitat per una bona salut mental mentre que l’aïllament i la solitud són el pitjor enemic. Cuidar la salut mental pròpia i afavorir la bona salut mental dels altres passa per saber-nos acompanyats i sentir-nos estimats.

La narració ens permet crear situacions i endinsar-nos en nous mons i realitats d’una manera lúdica i atractiva, permet despertar la curiositat i ens ajuda a lluitar contra les dificultats , en un conte pot passar de tot i tot és possible . Ens permet treballar valors i actituds i ajuda a la resolució de conflictes des de la imaginació i la creativitat.

Objectiu

Sensibilitzar a través de la narració els infants usuaris de biblioteques públiques sobre problemes de salut mental que poden patir altres nens o adults del seu entorn més proper.

Contingut

Fuig Bèstia és la primera sessió de narració oral  creada dintre del projecte Narracions per a la salut. Aquesta sessió és una adaptació lliure d’un conte de la Paulina Vergés De Echenique anomenat Sa Dragonera editat per Sirpus.

Destinataris

Els destinataris del projecte són infants d’entre 4 i 8 anys, usuaris de biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona.

Aquest projecte neix arran de la col·laboració entre la Federació Salut Mental Catalunya, la narradora Mon Mas i la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall. També compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Enllaços relacionats:

https://elmondelamon.wordpress.com/

http://w110.bcn.cat/portal/site/Biblioteques/menuitem.95987d47df85c50972e072e0a2ef8a0c/?vgnextoid=39232c4f9bbd5410VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextchannel=39232c4f9bbd5410VgnVCM1000001947900aRCRD&lang=ca_ES

Notícies recents