Presentem el model de GAM de l'Activa't per la Salut Mental a l'Àrea Bàsica de Salut de la Cerdanya des de l'Espai Situa't de la Catalunya Central Bages

Presentem el model de GAM de l’Activa’t per la Salut Mental a l’Àrea Bàsica de Salut de la Cerdanya des de l’Espai Situa’t de la Catalunya Central – Bages

Les participants del grup de Benestar Emocional per la gestió del dolor i malaltia crònica volen constituir un Grup d’Ajuda Mútua

El passat dimarts 23 de gener, la responsable de l’Espai Situa’t de la Catalunya Central – Bages, Mireia Ribas, va dur a terme una sessió informativa sobre el model de Grups d’Ajuda Mútua (GAM) del projecte Activa’t per la Salut Mental a les persones participants del grup de Benestar Emocional per la gestió del dolor i malaltia crònica. Les participants del grup tenen inquietud per constituir-se com a GAM amb el suport del Programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària de l’Àrea Bàsica de Salut de la Cerdanya de la Fundació Hospital de Puigcerdà i la supervisió des del projecte Activa’t per la Salut Mental.

Què són els Grups d’Ajuda Mútua per al Benestar Emocional?

Els GAM per al Benestar Emocional són espais autogestionats entre iguals, d’escolta i comprensió, formats per persones que comparteixen una mateixa situació i que es reuneixen per compartir-la, vetllant així per la millora del seu benestar emocional.

Aquests grups es van impulsar des de Salut Mental Catalunya arran l’arribada de la Covid-19 amb l’objectiu de generar i promoure xarxes de suport mutu i ajudar a pal·liar el malestar emocional de la població que no estava familiaritzada amb problemes de salut mental. Amb la col·laboració del Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), vam dur a terme, ja en el 2021, una avaluació externa de la iniciativa dels GAM per al Benestar Emocional amb l’objectiu de promoure la seva creació i millorar el seu funcionament. D’aquesta avaluació se’n va extreure l’informe d’Avaluació del projecte de promoció dels GAM per al Benestar Emocional i es va organitzar una jornada per presentar els resultats.

Al juny de 2023 vam signar un nou conveni de col·laboració amb el CAPSBE que permet seguir fomentant, de manera conjunta, el treball en xarxa i comunitari per a la promoció dels GAM per al Benestar Emocional.

La tasca des dels Espais Situa’t

L’Espai Situa’t ofereix informació, orientació i acompanyament sobre qualsevol aspecte relacionat amb la salut mental tant per la població en general, com per a persones amb un diagnòstic i/o els seus familiars.

L’Espai Situa’t actua com a referent de tot el procés, vinculat al moviment associatiu del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya. Esdevé un referent d’informació per persones amb un diagnòstic i/o els seus familiars (serveis, informació jurídica, tràmits, escolta…). A més l’Espai Situa’t fa el seguiment de casos que normalment no arribarien al centre de salut mental.

enllaç amb més informació Consulta tota la tasca dels Espai Situa’t i troba el més proper a tu

enllaç amb més informació Consulta totes les guies sobre salut mental del projecte Activa’t per la salut mental

enllaç amb més informació Troba el teu GAM

Amb el suport de

drets_socials_centrat
logo
Notícies recents