“Amb Experiència Pròpia”, premi Jaime Albert Solana per promoure l'apoderament i la recuperació

El projecte de la Federació Salut Mental Catalunya Amb Experiència Pròpia. Dinamització del moviment associatiu de persones afectades per un problema de salut mental” ha resultat guanyador del XVII Premio Jaime Albert Solana convocat per la Confederación Salud Mental España (antiga FEAFES).

Aquest guardó reconeix  la tasca realitzada des de fa més de 15 anys per institucions i particulars pel que fa a accions i investigacions que afavoreixen el coneixement de la malaltia mental en el camp sanitari, social, laboral i / o legal així com que propiciïn la millora de la imatge social de les persones amb problemes de salut mental.

El president de Salud Mental España, Nel González Zapico, va mostrar el seu desig que aquesta iniciativa “es repeteixi moltes vegades” i va destacar que amb aquest Premi es fa un treball positiu “al servei del que creiem que hem de fer, que és aconseguir que les persones que tenen un problema de salut mental tinguin dret a viure la plena ciutadania i puguin exercir-la”. En l’acte de lliurament del Premi van participar tres persones en representació del projecte. Àngel Urbina i Celso Aguirre, activistes per la salut mental en primera persona, i Josep Aguilar, vocal de la Junta Directiva de la Federació Salut Mental Catalunya.

Els tres van agrair la seva implicació a totes les persones i entitats que formen part de la iniciativa i, molt especialment, com va destacar Àngel Urbina, “a totes les persones afectades en primera persona perquè són l’ànima d’aquest projecte”. Urbina va agrair també a la federació catalana el “suport i suport”, a Obertament per “confiar en nosaltres i proporcionar-nos eines i formació” i va valorar la implicació de l’equip de professionals que “han descobert que amb aquest treball es dóna poder a les persones i passen de ser fitxes de dòmino a ser persones actives”.

premiSolana

Per la seva banda, Celso Aguirre va explicar que, com activistes en primera persona i mitjançant el projecte, es fa incidència política, es té presència en mitjans de comunicació i es participa en actes de sensibilització a la comunitat. Aguirre va destacar les xerrades que ofereixen als instituts per mostrar als alumnes que “es pot tenir una vida normal”. “És important parlar d’això”, va afegir, “i és un projecte que m’enriqueix molt i que ajuda els alumnes”.

Durant el lliurament del guardó, Josep Aguilar, va agrair el paper que estan tenint totes les persones amb experiència pròpia i va destacar la vinculació d’aquesta iniciativa amb el projecte Activa’t per la salut mental impulsat per la Federació catalana i gràcies al qual “persones amb problemes de salut mental, familiars i professionals ens estem apoderant”. Per il·lustrar la importància de programes d’aquest tipus va explicar que, “si Activa’t supera la fase pilot, en dos anys passarà a formar part de la Cartera de Serveis del departament de Salut de la Generalitat”.

Experiència pròpia i recuperació

Entre les cinquanta candidatures rebudes, el jurat considera que el projecte de Salut Mental Catalunya contribueix a la recuperació de les persones amb trastorn mental i promou el su apoderament. El premi valora especialment del projecte la seva pertinència i utilitat així com la seva capacitat per tenir continuïtat i ser replicat tant a al llarg del temps com en altres llocs, podent afavorir així el coneixement sobre el trastorn mental i la imatge social de les persones amb problemes de salut mental.

El projecte guanyador té els seus inicis a la fi de 2012 i persegueix generar espais que permetin augmentar i incorporar la participació de les persones amb trastorn mental en el conjunt del moviment associatiu en salut mental a Catalunya i fomentar el seu activisme com a subjectes influents en les polítiques públiques.

Per aconseguir-ho, a través del projecte s’ha generat una estructura en xarxa amb diverses entitats vinculades a aquest i s’han creat grups compostos per persones afectades per problemes de salut mental amb l’acompanyament d’un tècnic de la Federació Salut Mental Catalunya encarregat de dinamitzar i consolidar el grup facilitant suports i eines perquè les persones amb problemes de salut mental siguin les protagonistes. Actualment, hi ha 13 grups en constitució o en funcionament i 65 persones participants.

El Premi Jaume Albert Solana s’ha convertit en un dels principals guardons que s’adjudiquen a Espanya en l’àmbit de la salut mental i busca ser un al·licient per a tots aquells que treballen a favor de les persones amb trastorn mental i les seves famílies.

Notícies recents