“Ponte en mi lugar. Conecta conmigo”, lema del Dia Mundial de la Confederación Salud Mental España

La Confederación Salud Mental España aprofitarà una vegada més la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que es realitza cada 10 d’octubre, per donar a conèixer a la ciutadania la realitat dels problemes de salut mental. Conscient que la desinformació i la manca de coneixement sobre salut mental i els trastorns mentals produeixen incomprensió, estigmatització, discriminació i rebuig, Salud Mental España (nou nom de FEAFES) reclama a les institucions la posada en marxa d’un pla de promoció de la salut mental, així com una adequada atenció social i sanitària des d’un enfocament de drets.

El Dia Mundial de la Salut Mental és, també, una data per recordar als agents implicats en l’àmbit de la salut mental que han de comptar amb la interlocució i l’assessorament de les associacions de persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Les gairebé 300 entitats membre de la Confederación són un exemple de participació ciutadana i coneixen de primera mà la situació real de l’atenció a la salut mental i les necessitats de les persones afectades. Són, per tant, un actor indispensable per al disseny de polítiques adequades.

Aquestes reivindicacions es materialitzaran en dues activitats. En primer lloc, la jornada commemorativa, que se celebrarà a l’Ateneu de Madrid, portarà per títol el lema del Dia Mundial triat aquest any per votació popular: “Ponte en mi lugar. Conecta conmigo“. A més de la lectura del Manifest per la salut mental, la jornada acollirà una tertúlia i dues taules de debat en què participaran persones afectades per problemes de salut mental, familiars i professionals especialitzats en teràpies enfocades a la recuperació amb la idea de crear un fòrum de debat i aprenentatge col·lectiu. Conèixer a les persones amb problemes d’aquest tipus, comprendre en què consisteixen realment els trastorns mentals i entendre que és perfectament possible conviure amb ells, ajudarà a la construcció d’una societat més avançada, justa i inclusiva.

D’altra banda, l’estudi “L’estat de la situació de l’estigma per malaltia mental per a la realització d’una estratègia estatal de lluita contra l’estigma i de la promoció de la salut mental”, realitzat amb el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat , forma part del “Programa de Promoció de la Salut Mental i Prevenció de l’Exclusió” de la Confederación. És el primer pas per conèixer la situació actual de l’estigma de les persones amb trastorn mental en els diferents àmbits que els afecten -com el social, el sanitari, l’ocupació, el de comunicació o el de la família, entre d’altres-, amb el propòsit de definir una sèrie de propostes d’actuació, ordenades i jerarquitzades, que serveixin per a l’elaboració, per part de Salud Mental España d’una estratègia estatal de lluita contra l’estigma i de promoció de la salut mental.

Per fer-ho, s’ha tingut en compte la documentació generada en la matèria fins aquest moment. Després d’observar una important manca d’anàlisi en els àmbits policial i judicial, la Confederación ha decidit centrar en ells l’estudi. Així, s’ha realitzat un important treball de camp les conclusions i corresponents propostes d’actuació es presentaran el proper 21 d’octubre a la seu de la Fundació ONCE.

Notícies recents