Participem en la edició dels Espais de millora en l'àmbit de la Salut Mental que organitza la Diputació de Barcelona

Participem en la 2ª edició dels Espais de millora en l’àmbit de la Salut Mental que organitza la Diputació de Barcelona

L’octubre de 2023 es va iniciar la segona edició dels Espais de millora per donar resposta a la necessitat de crear espais de debat, de dissenyar metodologies compartides i d’acompanyar a professionals que treballen en la implementació dels Plans d’actuació de salut mental als ens locals.

Aquesta 2ª edició compta amb cinc ens locals que consoliden la seva participació al grup: Gavà, Sant Just Desvern, Terrassa, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, i la incorporació d’un nou municipi, Sant Boi de Llobregat.

Els Espais de millora tenen l’objectiu d’acompanyar als ens locals en el desenvolupament de les accions relacionades amb la promoció, la prevenció i l’atenció a la salut mental, amb una visió interseccional abordant els àmbits laboral, de lleure i educatiu, habitatge, social i gènere, entre d’altres. Es realitzaran sis sessions presencials entre els mesos d’octubre 2023 i maig de 2024.

Envelliment i salut mental

El 20 de març, SMC vam participar en la sessió sobre “Envelliment i salut mental” en el marc dels Espais de millora en l’àmbit de la salut mental que l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona impulsa, en el marc del suport que ofereix als municipis de la província en la planificació estratègica vinculada a la salut mental.

En la sessió del 20 de març vam abordar aspectes crucials en envelliment i salut mental com: els factors de risc i de protecció, els elements clau per afavorir el benestar emocional en persones grans, l’escenari actual i els reptes presents i de futur.

L’objectiu de la sessió es va centrar en oferir coneixements, recursos i eines per poder analitzar la situació i elaborar propostes basades en un treball col·laboratiu i participatiu, per planificar accions locals i millorar els suports necessaris per a persones grans, i especialment per a aquelles amb malestar emocional o problemes de salut mental i el seu entorn proper.

Model de recuperació a la pràctica

El 9 de maig, SMC vam participar en la sessió dedicada al “Model de recuperació a la pràctica”, compartida amb l’Alejandro Marieges, infermer especialitzat en salut mental amb més de 20 anys de trajectòria professional.

Durant la trobada, es van explorar els determinants de la salut mental. Es va reflexionar sobre la relació entre la salut mental i la ciutadania, posant l’accent en els drets i l’empoderament. També sobre l’estigma històric associat a la salut mental i la importància de la lluita contra l’estigma, per a la promoció de comunitats més inclusives.

Es va fer èmfasi en els quatre eixos fonamentals de l’empoderament: autoconfiança, participació en la presa de decisions, dignitat i respecte, i pertinença i contribució a la comunitat, cabdals en el paradigma de la recuperació en salut mental.

Al llarg del matí també vam tenir l’oportunitat de parlar sobre el rol professional, abordant bones pràctiques i reptes futurs. Basant-nos en l’experiència de l’Activa’t per la Salut mentalun projecte que te per objectiu l’empoderament i la recuperació en salut mental arreu del territori català. En aquest sentit es va destacar la transició d’un enfocament dirigit a un d’acompanyament, així com l’evolució de la medicació com a intervenció única cap a múltiples opcions adaptades a les necessitats individuals. Es va fer èmfasi en passar de centrar-se en la supressió de símptomes a promoure l’aprenentatge i l’adaptació, i en considerar la persona com un agent actiu amb drets i potencialitats. Es va emfatitzar la importància d’incloure la família, l’entorn i la comunitat com a agents de suport.

A més, es va discutir sobre l’empoderament dels professionals d’ajuda, l’experiència de les famílies i l’entorn, així com les necessitats i drets d’aquests últims en un sistema capitalista i una societat que requereix una reestructuració i evolució de les polítiques de cura i suport i d’atenció a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies i entorn.

Les professionals van participar activament en el debat, aportant la seva expertesa en l’atenció en salut mental comunitària. Van compartir les seves experiències i coneixements, destacant la importància de les pràctiques centrades en la comunitat i la promoció de la salut mental a nivell local. Van posar èmfasi en la necessitat d’una aproximació integral i inclusiva, que tingui en compte els diferents contextos socials i culturals. A més, van destacar el paper fonamental dels professionals en la creació de xarxes de suport i enfortiment de les capacitats comunitàries per afrontar els reptes en matèria de salut mental. La seva participació activa va enriquir la discussió i va proporcionar una visió més completa de les estratègies i eines necessàries per millorar el benestar emocional a nivell local.

Més informació

Notícies recents
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *