Parlem de TEAF i Salut Mental

L’Associació VisualTEAF reclama més conscienciació sobre aquest tarstorn

Compartim la nota de premsa elaborada per VisualTEAF en el marc del Dia Mundial del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal.

El 9 de setembre es el Dia Mundial del Trastorn del Espectre Alcohòlic Fetal. Un dia que se celebra amb l’objectiu de conscienciar socialment sobre aquest trastorn, les implicacions que té a les persones que el pateixen, l’estigma associat i què es pot fer per prevenir-lo. El TEAF és una causa de discapacitat intel·lectual que es pot prevenir evitant ingerir alcohol durant l’embaràs. Els experts hi estan d’acord, “NO HI HA QUANTITAT SEGURA”.

Dos anys de pandèmia han augmentat els problemes de salut mental i, d’alguna manera, han servit també per alleugerar l’estigma associat a les malalties mentals, però…

¿Què passa amb les persones amb TEAF?

Les persones amb TEAF s’enfronten a reptes importants de salut mental. Reptes que són resultat del dany cerebral, de les dificultats associades al mateix i de l’estigma que envolta el TEAF.

Alguns dels problemes de salut mental més comuns per a les persones amb TEAF són trastorns de l’estat d’ànim i ansietat, trastorn per dèficit d‘atenció amb hiperactivitat i trastorn de conducta. Les persones amb TEAF experimenten taxes més altes de malalties mentals que la resta de la població, tenen més risc de pensaments suïcides i són més propenses a l’abús de substàncies, fins a 5 vegades més que la població general.

La detecció primerenca del TEAF és, per tant, una consideració crucial en salut mental, especialment quan es discuteixen les necessitats, els recolzaments i els recursos per a aquestes persones.

Les persones afectades amb TEAF són extremadament vulnerables. Les seves conductes, derivades del seu dany cerebral, són sovint malinterpretades, per la qual cosa, si no estan diagnosticades, se les etiqueta negativament, se les culpabilitza… a elles i a les seves famílies que, en molts casos, estan sobrepassades per la situació. Se senten soles, ignorades, sense comprensió ni suports professionals ni socials.

Com més aviat es diagnostiqui el TEAF, més possibilitats tindran de desenvolupar el seu potencial i ser més autònoms a la seva vida adulta.

Els professionals fan una tasca molt important, però també la fan tots aquells que miren d’ampliar els horitzons de la seva mirada i fer que el món sigui una mica més inclusiu cada dia.

El problema amb els enfocaments terapèutics tradicionals per abordar les malalties
mentals es que són ineficaços quan no tenen en compte l’impacte únic del TEAF. En
recomanar tractaments, els professionals de la salut mental han de ser conscients que les persones amb TEAF sovint tenen dificultats per comprendre la informació, seguir instruccions i aplicar allò que han après en situacions del món real.

Es per això que és molt important la formació de les i els professionals de salut mental, i per això col·laborem amb Socidrogalcohol en un important recurs formatiu d’excel·lent qualitat, finançat pel Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya: dos cursos per a professionals, online i gratuïts : “atenció primària” i “atenció sociosanitària” als que s’hi pot accedir mitjançant el següent enllaç:

Curso TEAF • Cursos de formación para profesionales sobre TEAF

Atén els mitjans:

Yolanda Gracia González
Delegada a Catalunya
(+34) 659 236 013
info@visualteaf.com

Més informació

enllaç amb més informació Nota de Premsa VisualTEAF

Notícies recents