Parlar de la mort per suïcidi ajuda a la seva prevenció

Parlem de mort per suïcidi, perquè és una causa més de mort com la malaltia o l’accident. Aquesta és el missatge principal de la guia de “Recomanacions als mitjans audiovisuals sobre el tractament informatiu de la mort per suïcidi” que s’ha presentat el 4 de novembre al Col·legi de Periodistes amb la presència del conseller de Salut, Toni Comín.

Roger Loppacher, president del CAC (Consell Audiovisual de Catalunya) ha destacat que l’OMS aposta per parlar-ne d’una manera correcta per tal de prevenir-lo. Només cal evitar explicar el mètode emprat per a la mort. I creu que els reportatges i documentals poden tenir un efecte positiu perquè es fan amb l’assessorament d’experts.

Cecília Borràs, presidenta de l’Associació Després del Suïcidi-Supervivents ha qualificat la guia com una eina per facilitar la feina als mitjans de comunicació que són un altaveu pedagògic molt potent. Borràs ha dit: “Tots morim: per malaltia, per accident, i també per suïcidi. Cal parlar-ne per prevenir, per salvar vides”. Els primers periodistes que em van entrevistar no sabien que ni com fer-me les preguntes” ha declarat Borràs com a exemple de la incomoditat que suscita aquest tema, i vol que no hi hagi més silenci entorn la tragèdia que suposa un suïcidi. “Voldríem que aquest document no sigui una noticia, si no que en feu” ha demanat Borràs.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha elogiat la feina del món associatiu: “Tenim el gran sistema de salut que tenim també gràcies a la gent valenta que converteix la seva situació límit en una associació per millorar la societat”. El conseller ha donat les dades de persones mortes per suïcidi del 2014, les darreres que es tenen: 526, un 10% de les quals eren joves entre 25 i 34 anys, i que doblen les morts per trànsit. El 2014 ha estat el primer any que ha aconseguit baixar aquesta xifra, i tot i que hi ha segurament molts altres factors, el conseller ha assenyalat que potser el Codi Risc Suïcidi, que va entrar justament aquell any en funcionament, hi pot tenir a veure. El Codi fa el seguiment a més de 3.500 persones identificades amb risc de temptativa (el 92% de les quals ja han fet una temptativa de suïcidi).

El Conseller ha assenyalat que sovint la salut mental té molt a veure amb la mort per suïcidi, tot i que no sempre, doncs un dels factors més destacats de risc és el trastorn mental en el 70% dels casos.

Notícies recents