El projecte PAMS d'Obertament vol reduir l'estigma en salut mental a l'àmbit sanitari

Obertament engega un nou projecte de lluita contra l’estigma a l’àmbit sanitari, el PAMS (Projecte Antiestigma al Món Sanitari). Després de la presentació, que va tenir lloc el passat dijous 28 de novembre, el programa ja està a disposició dels centres de salut de Catalunya que el vulguin implementar per reduir els prejudicis i la discriminació que es dóna a l’atenció primària, tant general (CAP) com especialitzada en salut mental (CSMA, CSMIJ i CAS).

El projecte, que forma part del Pla Integral d’Atenció a les persones amb Trastorn mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, va néixer d’un procés de codisseny on van participar els principals actors implicats: el Departament de Salut de la Generalitat, activistes en primera persona, col·legis de professionals, societats científiques i professionals sanitaris. Un cop es va acordar una proposta de projecte concreta, s’ha fet una prova pilot per comprovar la seva efectivitat.

El PAMS s’ha pilotat durant el 2018 i principis de 2019 a 12 centres sanitaris de Catalunya repartits en 6 CAPS i 6 Centres de salut mental (CSMA, CSMIJ i CAS). L’avaluació d’aquesta fase, que ha comptat amb la participació de 200 professionals entre personal sanitari i administratiu, demostra que després de passar pel PAMS els comportaments dels professionals sanitaris envers les persones amb problemàtica de salut mental milloren respecte al moment previ a la intervenció i respecte als resultats del grup control (professionals d’altres centres amb equips idèntics que no han fet la intervenció).

pams

L’estigma a l’àmbit sanitari

Les persones que conviuen amb algun trastorn de salut mental poden rebre una pitjor atenció sanitària fruit dels prejudicis i els estereotips. Segons l’estudi “L’estigma a l’àmbit de la salut” (2016), 1 de cada 4 persones amb algun problema de salut mental han sigut tractades de manera injusta a l’àmbit sanitari. D’aquesta manera, professionals de la psicologia, psiquiatria, medicina de família, infermeria, treball social i personal d’atenció a l’usuari no estan exempts d’estigmatitzar les persones amb trastorn mental.

Això pot manifestar-se en conductes discriminatòries dels professionals com la intromissió, la condescendència, la infantilització i el control excessiu o injustificat de la persona en tractament. El resultat és un sentiment d’exclusió i pèrdua de llibertats respecte les decisions importants que afecten la pròpia vida o procés de recuperació.

Notícies recents