Obertament busca famós que doni la cara contra la discriminació en salut mental

Obertament, el projecte català de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, llança la campanya “Es busca famós” per cercar personalitats públiques que tinguin o hagin tingut un problema de salut mental i vulguin donar la cara pel col·lectiu i amb el col·lectiu.

La idea neix del fet que, mentre altres col·lectius compten amb personalitats que en primera persona ajuden a visibilitzar la seva causa, al nostre país no hi ha persones famoses que hagin reconegut públicament tenir un problema de salut mental. Això evidencia que existeix un tabú sobre la salut mental.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) 1 de cada 4 persones experimentarà un problema de salut mental en algun moment de la seva vida. Per tant, la salut mental és un problema de tots que, no obstant, molt sovint trobem silenciat.

El reclam “Es busca famós” té per objectiu final sensibilitzar la societat contra l’estigma en salut mental, provocar la reflexió i el debat públic. Aborda la idea de famós com a concepte abstracte, sense ànim d’assenyalar ningú en particular, suggerint una icona que simbolitza un líder d’opinió que té la funció d’altaveu i referent social.

El secretisme al voltant de la salut mental és efecte i conseqüència de l’estigma i la discriminació que pateix el col·lectiu. Des d’Obertament volen fomentar que les persones afectades, famoses o no, puguin donar la cara i perdin la por a reconèixer aquesta part de la seva vida, parlant amb normalitat del seu diagnòstic en el seu entorn proper. Però per aconseguir-ho cal donar visibilització a la problemàtica atorgant-li notorietat perquè la població empatitzi i es generi una base social que doni suport a la causa. Cal que la salut mental se senti, es vegi, s’entengui i es recolzi per part de tota la societat.

La campanya “Es busca famós” es va iniciar el 3 de novembre en premsa escrita per mitjà d’un anunci per paraules a la secció de classificats. Des de llavors, es poden trobar anuncis a l’espai públic, mitjans de transport i als mitjans de comunicació de Catalunya. A més a més, el 6 de novembre es farà una acció paral·lela de repartiment de material de sensibilització en les immediacions del Camp Nou moments abans del partit de futbol de la Champions League. Per altra banda, Obertament convida a tota la ciutadania, persones amb problemes de salut mental i sense, a adherir-se a la causa “donant la cara” en un mur virtual (collage) de la web de la campanya.

Finalment, durant la segona quinzena de novembre, la campanya es complementarà amb una acció de carrer que busca generar debat i fomentar la participació ciutadana.

Enllaç relacionat:
Web de la campanya “Dóna la cara”

Notícies recents