Salut Mental Catalunya se suma a la campanya en contra de l'espectacle “Circo de los Horrores: Manicomio”

Comunicat sobre els espectacles estigmatitzants a Catalunya (Obertament, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona)

 

“Sóc una mica bipolar, em venen ganes de matar”, “Hi ha molts bojos sense control”, aquestes són frases que es poden sentir a l’espectacle “Circo de los Horrores: Manicomio” que tindrà lloc aquests dies al Port Vell de Barcelona.

Des de Salut Mental Catalunya (SMC) ens volem sumar a la campanya que Obertament, aliança catalana contra l’estigma en salut mental, de la que SMC forma part, ha posat en marxa per fer palès el nostre rebuig perquè ens mostra com a éssers perillosos i marginals que han d’estar tancats i aïllats de la resta de la societat.

Cal recordar que 1 de cada 4 persones tenim o tindrem un problema de salut mental al llarg de la nostra vida. Tots convivim molt a prop amb gent que està passant per aquesta situació, si no coneixem ningú és perquè els prejudicis i estereotips, que alimenten espectacles com ‘Manicomio’, fan que les persones se n’amaguin per por a la reacció dels altres.

Des de les entitats vinculades a la salut mental a Catalunya ens preguntem per què es pot instal·lar un circ a Barcelona que fa servir els problemes de salut com a oci i escarni. Seria inimaginable que això tingués lloc amb cap altre col·lectiu vulnerable.

Per aquest motiu demanem a la societat i a les administracions públiques que reflexionin perquè, entre tots, fem que cap més ‘Manicomio’ tingui cabuda en els nostres municipis.

Recollida de firmes a Internet

L’espectacle “Circo de los Horrores: Manicomio” celebra ja 10 anys de vida i des de fa temps moltes entitats i persones vinculades amb la salut mental s’estan mobilitzant a les xarxes socials i Internet per demanar un canvi en la imatge que donen dels problemes de salut mental.

Davant de la negativa dels organitzadors de l’espectacle a oferir una Imatge més digne i respectuosa de les persones amb trastorn, Obertament ha posat en marxa una campanya de recollides de firmes sota el lema #NoSoyUnCirco compartit per altres entitats de salut mental a nivell català i estatal.

Podeu veure el que es demana en la campanya i donar la vostra signatura en aquest enllaç.

 

Altres enllaços als mitjans de comunicació:

Indignación de las personas con problemas de salud mental por la obra ‘Manicomio’ (El Periódico de Catalunya, 16 juny)

Obertament denuncia que espectacle discrimina la salut mental (Beteve, 19 juny)

La asociación Obertament denuncia la discriminación hacia los enfermos mentales de El Circo de los Horrores (El Mundo, 19 juny)

‘El Circo de los Horrores’, acusado de estigmatizar la locura (El País, 20 juny)

Rebutgen l’espectacle ‘Manicomio’ perquè suposa un “retrat estigmatizant” de la salut mental (Eix Diari, 19 juny)

El sector catalán de la discapacidad censura que el Circo de los Horrores vincule salud mental y violencia (Cuatro, 22 juny)

Notícies recents