Més de 250 persones a la inauguració de l'exposició de Parelles Artístiques al Museu de l'Art de la Pell de Vic

Més de 250 persones van assistir dijous 19 de febrer al Museu de l’Art de la Pell de Vic a l’acte d’inauguració de l’exposició col·lectiva de la novena edició de Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental, que romandrà en aquest espai fins el 15 de març. La mostra reuneix per primera vegada a Vic la totalitat de les obres que han creat les parelles artístiques de les cinc comarques de Catalunya que participen en el projecte: Bages, Berguedà, Osona, Tarragonès i Vallès Oriental. Són 65 obres de diferents modalitats artístiques que el públic podrà comprar a través de la web www.parellesartistiques.cat

L’acte va acollir els parlaments inaugurals, una actuació de dansa contemporània a càrrec d’una parella artística del Servei Prelaboral d’Ampans de Manresa i la visita a l’exposició.

Josep Maria Riba, director del Museu de l’Art de la Pell, va destacar “la complicitat” que hi ha entre artistes i entitats en aquesta iniciativa, mentre que el director de la zona d’Osona de BBVA, Albert Sala, va afirmar que “Parelles artístiques és un projecte que ens agrada especialment perquè permet les persones afectades per una malaltia mental, trobar una via terapèutica en l’art i la creació, tot adquirint eines per reincorporar-se a la societat”. Sala va parlar també en representació de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu. Ambdues entitats són continuadores de l’obra social de l’antiga Caixa Manlleu, que va apostar pel projecte des del primer moment.

Una “experiència satisfactòria”

Per la seva banda, Sònia Salcedo, artista amateur que ha participat en quatre edicions del projecte, va assegurar que “cada vegada gaudeixo més”. En aquesta edició ha format parella amb Ruth Bau, que també va afirmar “l’experiència satisfactòria” que suposa el projecte. Les dues artistes han realitzat conjuntament l’obra El premi que fa somiar i durant el procés creatiu “ens hem entès molt bé tant a nivell artístic com a nivell personal”, segons Salcedo.

El president de la FCMPPO, Joan Roca, va agrair l’esforç de totes les persones i entitats implicades en el projecte mentre que la directora del Servei Regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (PINSAP), Imma Cervós, va explicar que  “tot allò que fem amb valors com la solidaritat, la generositat, el respecte, l’ètica, etc. aporta més salut i felicitat a les persones”.

136 artistes i 65 obres

En aquesta novena edició, han participat 136 artistes que han treballat per parelles o per grups creant un total de 65 obres. Aquestes parelles han estat impulsades des de diferents recursos de salut mental de les cinc comarques participants: El Club Social La Muralla i el Servei de Rehabilitació Comunitària del Grup Pere Mata de Tarragona; Mosaic, Althaia, ASFAM Salut Mental Associació de Familiars, Germans Hospitalàries, Horitzó ASFAM i Fundació Trueta del Berguedà; Germanes Hospitalàries Benito Meni CASM, Intress, Fundació Lar i Associació El Far del Vallès Oriental, i els serveis de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO).

Tal com va explicar la terapeuta de la FCMPPO, Marta Molina, “el projecte va néixer a Osona però ja s’està replicant a d’altres comarques de Catalunya i cada una d’elles s’ocupa de la gestió i venda de les seves obres”. Per aquest motiu, tenen diferents preus segons el territori al qual pertanyen.

Després de Vic, la mostra s’exposarà en diferents sales del territori català i el públic que hagi comprat obres les podrà recollir al final del recorregut. Els diners que es recaptin, s’utilitzaran en la desena edició del projecte.

Jornada Art i Benestar

En el marc d’aquesta exposició, el Museu de l’Art de la Pell i la UVIC-UCC acolliran  el proper 5 de març la Jornada d’Art i Benestar. L’objectiu és mostrar l’art com a eina que aporta beneficis per la salut mental  compartint diferents experiències que es fan a l’actualitat.

Enllaç relacionat:

www.parellesartistiques.cat

 

 

Notícies recents