Neix el Mental Fest, el primer festival per la salut mental a Terrassa

El Mental Fest és un festival organitzat per l’Ocell de Foc Volant, que neix amb el clar objectiu de lluitar contra l’estigma entorn la salut mental, un espai lúdic però també amb accions per a la reflexió

El passat 7 d’octubre, l’Ocell de Foc Volant va organitzar la primera edició del Mental Fest, un festival per a lluitar contra l’estigma en salut mental. La jornada va començar amb 3 tallers paral·lels (teatre de l’oprimit, artteràpia i ioga), tots ells tractant el benestar de forma directa o fent reflexionar sobre la salut mental.

A continuació, les entitats integrants del nucli de l’Ocell de Foc Volant van poder presentar el programa Ocell de Foc, així com el festival i seguidament es va dur a terme una xerrada, a càrrec d’Obertament, sobre salut mental i estigma. També hi va haver un moment per a la lectura del manifest, amb diverses reivindicacions al voltant de la salut mental.

Després es va celebrar una Taula d’experiències, amb 4 primeres persones que van compartir les seves experiències en relació a la salut mental: el gran eix que es va tractar va ser l’estigma, com la societat va influir positivament o negativa en el procés de cada persona i què fer per acompanyar millor. En acabar aquest bloc, es va visionar un curtmetratge també en primera persona, que narra el procés d’una noia amb la seva depressió, i es va obrir torn de preguntes obertes al públic.

Després de la reflexió, també moments per al lleure i la festa

Hi va haver una estona també per al lleure, amb una batukada, que animava a les assistents, i la presentació de dues cançons de rap que des de l’Ocell de Foc van preparar amb un grup de joves participants del programa. Durant un mes, els i les joves van participar en tallers amb Versembrant, on el grup de joves va crear un parell de cançons que parlen de salut mental des de l’experiència pròpia i van gravar les cançons i estrenar-les a l’escenari aquell dia. Per acabar, van tenir-hi lloc dos concerts de grups locals.

A més, durant tota la tarda va haver-hi un espai de Racons de Benestar Emocional amb algunes activitats a fer de manera autònoma, així com consells i eines per treballar el benestar emocional i un passadís amb 13 entitats del territori; les sentinella, algunes de les satèl·lits i altres entitats que van voler adherir-se al festival.

El festival va servir també per convidar l’equip de Vibria Lab i Radio Nowhere a gravar dos podcasts en directe sobre salut mental i des de La Víbria Intercultural, entitat sentinella de l’Ocell de Foc Volant, van estrenar el podcast La Flama, que se centra en trencar l’estigma en salut mental. El pòscast La Flama està conduït per l’Ariadna Folch, dinamitzadora de l’Ocell de Foc Volant i l’edició de so va acàrrec de François Van Kerrebroek, artista sonor de La Víbria Intercultural.

Tot el festival va comptar amb la interpretació de llengua de signes, des de la presentació del programa i fins la batukada.

Més informació

enllaç amb més informació  Tots els detalls sobre el Pòdcast La Flama

enllaç amb més informació  L’Ocell de Foc Volant

Notícies recents