L'estudi Refinement destaca Girona com a model d'atenció en salut mental a nivell europeu

La Regió Sanitària de Girona té una taxa de reingrés hospitalari en els casos de trastorn mental sever del 18%, la més baixa d'Europa, enfront del 40% de la mitjana. Aquesta és la principal conclusió del estudi Refinement, que s'ha fet a nivell europeu en vuit països: Itàlia, Regne Unit, Finlàndia, Àustria, França, Estònia, Romania, Noruega i Espanya. L'estudi també demostra que la Regió Sanitària de Girona té un dels millors sistemes d'accés als centres sanitaris.

L'estudi micro fet a Girona permet extrapolar les dades a nivell macro per a tot Catalunya i extreure conclusions com la que explica que a Catalunya el 70% dels pacients amb un trastorn mental sever (persones amb un trastorns psicòtic i/o bipolars) són visitats al centre de salut mental en un interval de 7 a 30 dies; mentre que a països com Noruega o Àustria, només un 30% tenen aquest seguiment.

Altres aspectes positius de la Regió Sanitària de Girona són la disponibilitat de una àmplia xarxa de recursos comunitaris, la col·laboració entre els diferents nivells assistencials en la trajectòria d'atenció a l'usuari en salut mental o la taxa de continuïtat assistencial post alta hospitalària (el 90% versus el 57% de mitjana europea).

Refinement és el primer estudi global a nivell europeu que compara diferents sistemes de finançament en salut mental per veure la seva incidència en la qualitat i l'eficàcia en l'atenció en salut mental. Els resultats de l'estudi es van presentar dijous 28 de novembre en una jornada coorganitzada pel Departament de Salut i l'associsació científica PSICOST, responsable de la disseminació de la investigació.

Durant la jornada, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar que “a nivell pressupostari, la salut mental està equiparada al càncer i a les malalties de l’aparell circular” i va explicar que “la bona col·laboració entre l’àmbit primari i el de salut mental ha fet possible la disminució d’un 29% de les derivacions”.

Tot i els bons resultats extrets en la regió de Girona, encara estem en procés de poder avançar cap a un model de gestió basat en la eficiència i la eficàcia a la resta de Catalunya. És per aquest motiu que aquest estudi pot ser un motor per saber quins són els indicadors d’éxit per treballar tenint en compte la eficiència dels recursos, sobretot en moments com l’actual en que s'han d'optimitzar els recursos i el seu finançament.

Enllaços relacionats:

Nota de premsa del Departament de Salut

Pàgina web de Refinement

Notícies recents