L'estigma, principal barrera per a la integració de les persones amb trastorn mental

Els prejudicis, el desconeixement i les diferents formes de discriminació segueixen sent la principal barrera per a la integració de les persones amb trastorn mental, que veuen en aquest estigma un obstacle més en la seva recuperació.

Aquest el principal missatge que va voler llançar avui la Confederació Espanyola d’Agrupacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (FEAFES) a la jornada “Obrint ments. Tancant Estigmes”, va celebradar el dia 6 d’octubre al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

En la inauguració de la jornada, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora el 10 d’octubre en més de 100 països, el president de FEAFES, José María Sánchez Monge, va recordar que el lema d’aquest any “Obrint ments . Tancant Estigmes”, va ser triat a través d’una votació a Internet. Un fet que, segons Sánchez, demostra “fins a quin punt el desconeixement i els prejudicis segueixen dificultant el dia a dia del nostre col·lectiu”.

La representant del Comitè de Persones amb Malaltia Mental de FEAFES, Ana Escudero, va donar lectura al Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental, en què es va reclamar a la societat mantenir una mirada diferent davant dels problemes de salut mental, que s’allunyi del “rebuig i del menyspreu”. Al mateix temps que s’animava a les persones amb trastorn mental a explicar la seva pròpia experiència com la millor forma de combatre aquests prejudicis. “Ser una persona amb malaltia mental no és una cosa del que avergonyir, ni ens converteix en menys que ningú“, argumentava el manifest.

Per la seva banda Ignacio Tremiño, director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat, va donar lectura a la proclama commemorativa en la qual s’instava al conjunt d’institucions ia la ciutadania que “afavoreixin la integració social i fomentin l’eliminació d’etiquetes i l’eradicació l’estigma” i que a més” defensin el dret de les persones amb trastorn mental a ser considerades com a ciutadanes i ciutadans de ple dret”.

30 anys enderrocant murs

A la primera taula, “Atenció a la Salut Mental. 30 anys enderrocant murs” va participar M. Isabel García Peña com a representant del Comitè de Persones amb Malaltia Mental de FEAFES, que ha recalcat la importància de” disposar de centres i tractaments en els que es proporcionin eines que ajudin a la persona amb trastorn mental en el seu reinserció en la societat”.

Mentre que el psiquiatre i escriptor, Juan Sánchez Vallejo,va destacar que la “atenció en salut mental ha d’estar basada en una atenció clínica, però també en una atenció terapèutica”.

En el segon bloc, titulat “Iniciatives contra l’estigma: acabar amb falses aparences”, van participar el director del projecte Obertament, Miquel Juncosa, i l’activista d’aquesta plataforma, Àngel Urbina, que han assenyalat la necessitat de “fomentar la creació de plataformes que donin veu a les persones amb malaltia mental i que alhora siguin un motor de sensibilització a la societat”.

Per la seva banda, el representant de la campanya de sensibilització “1 de cada 4”, Pablo García-Cubillana, va assegurar que “aconseguir trencar les barreres invisibles cap a la malaltia mental és un dels seus principals objectius del projecte”.

En aquest mateix bloc d’intervencions, el periodista d’El País, Jaume Prats, va abordar el paper dels mitjans de comunicació en la superació dels prejudicis sobre els trastorns mentals. Prats assenyalar la importància que “cada vegada es parli millor de salut mental gràcies a la participació d’entitats i de persones amb trastorn mental”.

Finalment, es va obrir el bloc “Salut Mental en primer pla”, que va comptar amb la presència del director de la pel · lícula ‘La Ferida’, Fernando Franco. El cineasta va explicar el repte que va suposar portar a la gran pantalla la història d’una dona amb un Trastorn Límit de Personalitat. “Vaig decidir que en la pel · lícula no aparegués en cap moment el diagnòstic amb la finalitat que l’espectador no es quedés amb l’etiqueta” va afirmar.

El Dia Mundial de la Salut Mental és una iniciativa que se celebra el 10 d’octubre a més de països, l’objectiu és recordar al conjunt de societat la importància de la salut mental en el nostre benestar. La Jornada va comptar amb la col · laboració de Janssen, Ferrer, Pfizer i la Fundació ONCE.

Enllaç relacionat:

FEAFES

 

Notícies recents