Les persones LGTB reporten més del doble d'autolesions, intents i ideacions de suïcidi que no pas la població general

Amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ 2023, la Confederación Salud Mental España llança una campanya per difondre els resultats de l’informe ‘La situació de la salut mental a Espanya’, elaborat per Salud Mental España i la Fundació Mutua Madrileña, i relatius a les persones LGTB.

En ple segle XXI, el col·lectiu LGTBIQ+ segueix patint els efectes de l’odi d’una part de la societat en forma de discriminació, de violència física i verbal, de rebuig, d’abusos sexuals… Amb les consegüents seqüeles que això té sobre la salut mental.
En són una prova els resultats de l’estudi ‘La situació de la salut mental a Espanya’, relatius a les persones LGTB, entre els quals destaca el risc més gran d’intent de suïcidi. El document adverteix que, comparat amb la població general, les persones LGTB reporten més del doble d‟intents o ideacions de suïcidi (32,1% vs. 14,5%), així com d‟autolesions (19,5% vs. 9%).

Amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, el 28 de juny, Salud Mental España llança una campanya en què es recullen aquestes i altres dades de l’informe, publicat el març del 2023, elaborat per la Confederació i la Fundació Mutua Madrileña, i el primer d’aquesta envergadura, per conèixer la situació de la salut mental al nostre país.

L’estudi evidencia que, en una societat heteronormativa, les persones LGTB tenen més probabilitat d’acudir a un psicòleg o psicòloga (33,9% davant del 20,8% de la població general) i només el 43,6% de les persones del col·lectiu percep la seva salut mental com a bona o molt bona, davant del 62,5% de la població general.
Aquest patiment psíquic més gran es reflecteix que un 64,9% de les persones LGTB participants a l’estudi afirma haver patit atacs d’ansietat, un 55,4%, depressió i el 48,2%, ansietat perllongada.

A Espanya, segons un altre estudi d’Ipsos Global (‘LGBT Pride 2023. A 30-Country Ipsos Global Advisor Survey’), un 14% de la població a Espanya entre 18 i 74 anys es declara LGTB+, és a dir, gairebé cinc milions de persones al nostre país.

Campanya #SaludMentalLGTBIQ+

Sota el hashtag #SaludMentalLGTBIQ+, la campanya de Salud Mental España, finançada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, es compon de diverses infografies que recullen les principals dades de l’estudi, juntament amb un vídeo en què, d’una banda, s’expliciten algunes recomanacions per tenir cura de la salut mental de les persones LGBTIQ+ i, de l’altra, es denuncien els principals comportaments i actituds socials, desencadenants del malestar emocional i els problemes psíquics que afecten les persones LGTBIQ+ i que, moltes vegades, atempten també contra els seus drets fonamentals, com la dignitat, la integritat física o, fins i tot, la pròpia vida.

Nota de premsa de la Confederación Salud Mental España

Notícies recents