Les entitats socials lamenten que el Govern i els partits no hagin arribat ni a un acord de mínims en la lluita contra la pobresa en 4 anys

La Taula del Tercer Sector Social que agrupa prop de 4.000 entitats socials ha lamentat aquesta tarda que el Govern i els Grups parlamentaris no hagin sigut capaços d’arribar a una acord de mínims en la lluita contra la pobresa durant 4 anys. La Taula del Tercer Sector Social ha fet aquesta demanda en el marc de l’acte institucional del Dia contra la pobresa. L’acte s’ha celebrat al Centre Cívic Besòs i hi ha intervingut l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la consellera de Benestar Social i Família Neus Munté, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras i la presidenta de LaFede.cat, Míriam Acebillo. Prop de 200 persones han assistit a l’acte procedents d’entitats socials, administracions i altres agents socials.

Durant la seva intervenció, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, ha lamentat “que després de 4 anys parlant d’un Pacte contra la pobresa, el Govern i els Grups parlamentaris no hagin pogut arribar ni a un acord de mínims en la lluita contra la pobresa” alhora que ha “demanat unitat i voluntat de tots els agents implicats per denunciar i construir una Catalunya més social i perquè un Pacte contra la pobresa esdevingui una realitat”.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector també ha fet una crida al Govern perquè s’implementin les mesures aprovades en el Ple monogràfic sobre la pobresa celebrat el març passat. Durant la seva intervenció, Guiteras ha presentat les 4 prioritats concretes d’actuació en la lluita contra la pobresa i que passarien, entre d’altres, per:

  • Un sistema de rendes mínimes: Incloent una reforma urgent de la Renda Mínima d’Inserció i garantint uns ingressos mínims de 460€/mes a les 34.000 famílies amb fills o dependents a càrrec i que no tenen cap ingrés.
  • Ocupació: Oferir oportunitats als joves, als aturats de llarga durada i als majors de 45 anys, com per exemple plans d’ocupació.
  • Habitatge: Ampliar els convenis de cessió de pisos amb els bancs, aconseguint preus més baixos i cessions a més llarg termini.
  • Vulnerabilitat de les persones discapacitades i dependents: La represa de les prestacions econòmiques vinculades (PEV) als serveis residencials per a persones dependents, de forma prioritària per a les persones que, a més de tenir un alt més grau de dependència, no comptem amb els recursos suficients per pagar l’atenció especialitzada que necessiten. S’haurien d’haver recuperat el setembre i encara no s’han recuperat.

Segons les últimes dades publicades per diferents institucions 1 milió i mig de persones viuen en situació de pobresa a Catalunya. Actualment 554.600 persones no tenen cap ingrés al nostre país (185.000 persones més que fa 5 anys). Les últimes dades indiquen que 575.812 persones estan a l’atur i que 6 de cada 10 aturats catalans fa més de 12 mesos que busquen feina, mentre un quasi un 30% dels infants viuen de Catalunya viuen en situació de pobresa. I el que és un canvi significatiu és que una part de les persones treballadores avui són pobres: 240.000 persones amb algun tipus de feina cobren menys de 5.000 l’any.

Enllaç relacionat:

Taula del Tercer Sector

 

Notícies recents