L'Associació El Paraigua rep el Premi Capdevila del Diari ARA

L’Associació El Paraigua rep el Premi Capdevila del Diari ARA

El Paraigua és una associació de familiars de persones amb problemes de salut mental

El jurat del Premi Carles Capdevila ha decidit aquest any distingir dues entitats educatives: la Fundació Aspasim de Barcelona, entitat dedicada a persones amb discapacitat intel·lectual, i El Paraigua d’Olot, entitat de salut mental. El premi està dotat amb 5.000 euros i es va crear per recordar la memòria del director fundador del diari. 

Per intentar revertir el patiment del desconeixement de les problemàtiques en salut mental i l’estigma social de patir-les, fa deu anys un grup de famílies de la Garrotxa amb fills amb problemes de salut mentals van constituir El Paraigua, una associació que dona empar als pares i mares que viuen aquesta situació.

“L’objectiu és cuidar el cuidador, així que ens trobem per aprendre a desestressar-nos, a disculpar-nos, a fer les coses que ens poden anar bé i entendre que no ens hem de posar més càrregues de les que ja tenim”, explica Anna Rodríguez, vicepresidenta d’El Paraigua i una de les familiars fundadores de l’entitat. Com a iniciativa compromesa amb la cura i la millora de la qualitat de vida de les persones, El Paraigua rep el Premi Carles Capdevila 2023.

Formen part de l’associació olotina uns 60 familiars directes de persones amb problemàtica de salut mental, a més de voluntaris i professionals que complementen la xarxa de suport mutu. Organitzen trobades regulars i dinamitzen activitats per a les famílies, com ara tallers de cuina, art, exposicions, celebracions i xerrades amb especialistes. “Quan et diuen que el teu fill té un problema de salut mental, no saps on anar, desconeixes els serveis d’atenció, necessites consells i sentir-te acompanyat”, manifesta Rodríguez.

Contra l’estigma i el sentiment de culpa

A més de construir un nucli de familiars que viuen de primera mà problemes semblants, El Paraigua lluita contra l’estigma associat als trastorns mental. S’impliquen en iniciatives de divulgació conjuntes amb centres educatius d’Olot, Salut Mental Catalunya i empreses de la comarca amb polítiques d’integració.

Un conte per a les escoles

Entre les últimes iniciatives de l’associació cal destacar la creació del conte El fabulós viatge de l’Eliesun projecte de divulgació pedagògica que porta a les escoles de primària de la Garrotxa un relat de fantasia sobre salut mental per a tots els públics. El conte, escrit per Judith Ferrer Tubau —una de les mares d’El Paraigua—, compta amb il·lustracions de Roser Matas i narra el viatge per l’espai d’un alumne que, durant les vacances, descobreix planetes on viuen personatges amb característiques associades a una determinada patologia mental.

Més informació

Notícia Diari ARA

Notícies recents