L'acompanyament durant la inclusió laboral millora la salut mental de les persones

Rebre un acompanyament personalitzat durant el procés de cerca de feina millora la salut mental i el benestar emocional de les persones en una situació d’atur de llarga durada. Així ho ha constatat una investigació científica duta a terme per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Barcelona Activa.

L’estudi va avaluar els efectes de l’acompanyament en la reinserció laboral en la salut i la qualitat de vida d’un total de 696 persones entre els anys 2015 i 2017. De partida, es va constar que les persones que es trobaven en una situació d’atur de llarga durada presentaven un risc de mala salut mental el doble d’alt que la resta de persones aturades a Barcelona. Posteriorment,es va observar que transcorregut un any des que la persona rebia acompanyament en el seu procés laboral, es produïa un augment del percentatge de persones amb bona salut mental. Un increment similar en homes i dones, que era especialment accentuat, esclar, en els casos en què la persona trobava una feina.

Per avaluar la millora de la salut mental i benestar emocional de les persones participants en el programa d’orientació laboral es va utilitzar, d’una banda, el qüestionari internacional de Golberg, que consta de 12 preguntes, i de l’altra, amb una cinquantena de persones es va utilitzar la tècnica del concepte mapping, amb la qual s’obtenen les experiències i percepcions que tenen les persones usuàries sobre els canvis experimentats durant el seu pas pel programa, en la seva salut i en la seva qualitat de vida.

La mostra de persones es va triar de Treball als Barris, un programa impulsat des de Barcelona Activa, amb el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que vol millorar l’ocupabilitat i afavorir la reinserció sociolaboral de persones que es troben en una situació d’atur.

Notícies recents