La Unió Europea premia el projecte CoActuem per la salut mental, impulsat per la UB i la Federació Salut Mental Catalunya

La Unió Europea premia el projecte CoActuem per la salut mental, impulsat per la UB i la Federació Salut Mental Catalunya

La innovadora recerca de ciència social ciutadana rep el Premi de Ciència Ciutadana 2024, que distingeix l’excel·lència del treball per donar suport a comunitats, generar beneficis socials i fomentar una societat oberta i participativa a través de les tecnologies digitals

La Unió Europea ha reconegut el projecte CoActuem per la salut mental, impulsat pel grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona (UB) i la Federació Salut Mental Catalunya, amb un dels prestigiosos premis de Ciència Ciutadana, que atorga l’entitat Ars Electronica en el marc d’IMPETUS, un projecte finançat per la UE en el context del seu programa de recerca i innovació.

El CoActuem per la Salut Mental és una iniciativa pionera que ha investigat les xarxes de suport social en salut mental des d’una nova perspectiva, per abordar-ne els reptes que planteja en l’atenció personal, familiar i social a escala global. La recerca ha tingut com a objectiu involucrar la comunitat i la millora de la salut mental, destacant pel seu enfocament participatiu i innovador.

El projecte ha cercat promoure la col·laboració entre persones investigadores, professionals de la salut, l’àmbit social, el tercer sector, el món acadèmic i ciutadania per identificar oportunitats i abordar problemes de salut mental a nivell comunitari. Utilitzant metodologies participatives, el projecte ha promogut i reforçat que les persones amb problemàtica de salut mental i les seves famílies hagin tingut un paper actiu en la investigació, proposant solucions  ajustades a les seves necessitats reals i fortaleses.

El CoActuem, que va començar el 2020, s’emmarca en el projecte europeu de ciència social ciutadana Co-designing Citizen Social Science for Collective Action (CoAct), desenvolupat entre 2020 i 2022, i finançat pel programa Horitzó 2020 de la UE.

L’equip impulsor i participants en la recerca

El projecte CoActuem per la salut mental ha estat impulsat pel grup de recerca OpenSystems de la UB —dirigit pel catedràtic Josep Perelló i amb la participació de les expertes Isabelle Bonhoure, Franziska Peter i Anna Cigarini, de la Facultat de Física i l’Institut de Sistemes Complexos de la UB (UBICS)— i la Federació Salut Mental Catalunya —que dirigeix Marta Poll i ha comptat amb la  Bàrbara Mitats com a coordinadora del projecte-, i amb l’estreta col·laboració de l’arquitecta social i activista Itziar González.

Amb un destacat enfocament inclusiu i social, ha donat veu i protagonisme a les persones i famílies amb experiència pròpia en salut mental, que han participat activament en la recerca com a coinvestigadores. En total, en la recerca han participat 32 persones amb experiència pròpia i familiars, i s’hi han implicat 65 representants institucionals de l’administració pública, àmbit acadèmic, serveis de salut, entitats del moviment associatiu, etc.

La creació del xatbot CoActuem per la Salut Mental

Les persones coinvestigadores van escriure 222 microrelats, basats en vivències personals de salut mental sobre temàtiques relacionades amb les xarxes de suport social, que van ser treballats amb l’escriptora Esmeralda Berbel i il·lustrats pel dibuixant professional Pau Badia.

Els microrelats formen part del primer xatbot que s’ha utilitzat per una recerca de ciència ciutadana a través de l’App Telegram oberta a tothom. El seu ús ha convertit la recerca en transdisciplinària, basada en ciència social computacional i de ciències de la complexitat (i teoria de xarxes complexes). També ha inclòs altres aspectes més propis de les ciències socials i una recerca que combina aspectes quantitatius i qualitatius: relats de les experiències viscudes i grups de discussió sobre el significat de les dades.

A partir de les dades científiques recollides a través del xatbot, s’ha procedit a un procés d’interpretació col·lectiva i s’ha treballat en la definició de propostes d’accions col·lectives, recollides en dues Policy briefs.

Generar evidència científica sobre les xarxes de suport social

Aquesta eina de recerca ha explorat els elements clau en les xarxes de suport social en salut mental i ha contribuït a crear evidència per detectar contextos socials que impulsen el suport social, com el moviment associatiu i els grups d’ajuda mútua, i d’altres que cal treballar més per promoure’l i enfortir-lo envers les persones amb problemes de salut mental i familiars, com ara els entorns laborals o el veïnat.La recerca ha permès identificar estratègies que ja fa servir la mateixa comunitat.

Les xarxes de suport social tenen la capacitat de millorar el benestar emocional i la qualitat de vida de persones, i facilitar la recuperació de les que tenen  problemes de salut mental, a més d’evitar l’exclusió social i prevenir les possibles recaigudes. Això es desprèn dels resultats del projecte, que es van presentar a la primera Assemblea Comunitat Salut Mental del projecte, celebrada el novembre de 2022 a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Durant la sessió, també es va validar eln document final amb catorze recomanacions polítiques que es focalitzen en l’entorn proper, l’entorn professional i institucional i l’entorn social, posant al centre diverses qüestions rellevants com la capacitació de les primeres persones, el paper de les famílies i l’entorn proper, la promoció de suports a les cuidadores, l’enfocament comunitari, la promoció de les xarxes de suport social i la seva accessibilitat, la formació de les professionals, la prevenció del malestar emocional, l’empoderament individual i col·lectiu, la lluita contra l’estigma, la capacitació del conjunt de la societat, la promoció de plans de decisions anticipades i la creació d’un Observatori de dades en salut mental, entre d’altres.

Els premis de Ciència Ciutadana

Els premis de Ciència Ciutadana d’Ars Electronica tenen com a objectiu destacar i promoure iniciatives que involucrin la ciutadania en el procés científic i que tinguin un impacte positiu en la societat. Aquest reconeixement posa de manifest la importància de projectes com “CoActuem per la salut mental” en la construcció d’una societat més inclusiva, saludable i sostenible.

La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc en el marc del festival Ars Electronica, una plataforma de renom internacional que celebra la intersecció entre art, tecnologia i societat. El projecte de la Universitat de Barcelona ha estat  seleccionat entre nombroses propostes de tota Europa, destacant per la seva contribució significativa en l’àmbit de la salut mental i la seva capacitat per facilitar l’empoderament individual i col·lectiu de les comunitats locals.

Més informació

Notícies recents
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *