La Taula de Salut Mental porta la lluita contra l'estigma als instituts del Camp de Tarragona

La Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona posarà en marxa a partir d’aquest mes d’octubre un projecte per lluitar contra l’estigma en l’àmbit juvenil. Es tracta del projecte “Salut i ment i tal” que consisteix en sessions de 60-75 minuts que s’adrecen preferentment a estudiants de 4t d’ESO de tots els centres d’ensenyament secundari del Camp de Tarragona. Durant aquest curs es vol arribar a 20 centres.

L’objectiu és promoure un coneixement adequat de la salut mental per lluitar contra l’estigma i afavorir la integració de les persones que pateixen malaltia mental. Per aconseguir-ho es proposarà als alumnes l’aproximació d’una manera real i efectiva a la realitat de la salut mental mitjançant jocs, dinàmiques de grup, vídeo basat en experiències pròpies, entre altres activitats.

Aquest projecte explicarà què són les malalties mentals, les seves causes i tractaments, i els mites que les envolten a través de persones amb experiència pròpia que realitzaran les activitats amb el suport de tècnics de l’Institut Pere Mata i de la Coordinadora d’Associacions de salut mental de la província de Tarragona.

Les primeres intervencions als instituts comencen el13 d’octubre a Tarragona, i hi prenen part pacients experts que han rebut formació per desenvolupar l’activitat, així com personal tècnic de l’Institut Pere Mata.

Durant la presentació als mitjans de comunicació del projecte “Salut i ment i tal”, el pacient expert Àngel Urbina ha exposat que sovint “l’estigma impossibilita més les persones afectades que la malalatia”, mentre que l’altre pacient expert Josep Anton Llurba ha explicat que segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 25 % de la població mundial patirà una malaltia mental al llarg de la seva vida, i d’aquí la importància de la sensibilització com a eina per a la prevenció.

Per la seva banda, la directora mèdica de l’Institut Pere Mata, Pilar Casaus, ha ressaltat la importància d’acostar  la salut a un col·lectiu com és els adolescents i els joves, ja que sovint estan allunyats de les estructures de salut i costa arribar a ells tot i que sovint és en aquesta etapa de la vida quan es comencen a manifestar algunes malalties mentals.

El projecte “Salut i ment i tal” és un dels primers  que desenvoluparà la Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona que es va constituir fa un any a Reus, i que tot just aquest 10 d’octubre reuneix la Taula institucional per a rendir comptes i fer balanç del primer any de treball. Per això tot just aquest divendres s’han reunit les entitats i administracions que en formen part per fer un balanç de la feina feta durant aquest primer any i per establir les accions a fer per al 2015.

Durant aquest any la Taula ha realitzat:

  • disseny i elaboració del Projecte de sensibilització i treball per disminuir l’estigma en l’àmbit juvenil “Salut i ment i tal”amb la participació de les Associacions Astafanies, Aspercamp i Apyda
  • set reunions de la Comissió Permanent
  • Presentació de la taula en diferents reunions institucionals.
  • Es signarà  un conveni entre l’Ajuntament de Tarragona,  la Coordinadora d’Associacions de salut mental de la província de Tarragona i Obertament, de la que també forma part l’Institut Pere Mata,  per promoure a la ciutat activitats de lluita contra la discriminació que pateixen les persones per raó de tenir problemes de salut menta. Es vol així assolir una societat lliure de discriminacions on totes les persones, incloses les que tenen alguna problemàtica de salut mental, puguin gaudir dels mateixos drets, deures i oportunitats.

Per tot plegat, la valoració de la Taula durant aquest primer any és molt positiva i ha permès elaborar una proposta de línies d’actuació per als propers  12 mesos, que es resumeix en:

  • Elaboració de la Guía de recursos i serveis de Salut Mental del Camp de Tarragona
  • Elaboració d’un Projecte per a la millora de l’accessibilitat i la continuïtat assistencial entre recursos de l’àrea infantojuvenil i la d’adults
Notícies recents