La Renda Bàsica Universal (RBU), un pas cap a una societat més solidària i centrada en el benestar de tota la ciutadania

La Renda Bàsica Universal (RBU), un pas cap a una societat més solidària i centrada en el benestar de tota la ciutadania

Confiem en el Pacte Nacional de Salut Mental com una de les palanques impulsores per garantir el dret a l’oportunitat a viure una vida digne

L’Oficina del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) va celebrar el passat dimecres 17 de gener la jornada “Com es podria finançar una RBU?” a la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) a Barcelona. Des de SMC vam assistir-hi amb gran interès ja que creiem que la RBU, com a eina social transformadora, és una de les polítiques indispensables que han d’acompanyar altres accions del govern. En aquest sentit confiem en el Pacte Nacional de Salut Mental i la seva direcció per garantir el dret a l’oportunitat a viure una vida digne de les persones vulnerabilitzades i empobrides.

Propostes de finançament de la RBU

En la primera ponència, el professor Arcarons va exposar de manera molt planera com es podria finançar una renda bàsica i l’impacte positiu en el benestar de la població:

  • Desapareixen les llars en risc de pobresa
  • Augment de la cohesió social a Catalunya: seria el segon país amb menys desigualtats socials a la Unió Europea
  • 60% de les llars de Catalunya en sortirien beneficiades

Una de les claus de la proposta de finançament exposada és la creació d’un impost a la riquesa que només afectaria al 5% superior: 90.000 persones; i una important reducció en la despesa administrativa.

Reptes en la implementació de la RBU

La taula rodona posterior va debatre sobre la ponència inicial, en la qual es van plantejar diferents reptes per la implementació de la RBU: combatre els discursos xenòfobs i paternalistes, contrarestar l’imaginari envers que una RBU és fiscalment injusta i la falta de competències de Catalunya per implementar polítiques socials eficaces.

A banda, es va posar sobre la taula el potencial de la RBU com una eina transformadora i garantia de drets en clau feminista, que posa en valor altres feines més enllà del treball assalariat, així com l’impacte positiu en la salut mental de la ciutadania ja que combat frontalment “l’angoixa existencial” d’una vida precària.

Per què SMC apostem per la RBU?

La proposta de la Renda Bàsica Universal és una de les polítiques indispensables per contribuir a millorar la salut mental de la ciutadania. La RBU pot proporcionar una seguretat econòmica i psicològica, alliberant les persones de les traves burocràtiques i eliminant l’estigma social associat a les prestacions condicionades. El fet de garantir uns ingressos regulars i suficients pot tenir un impacte positiu en el benestar i qualitat de vida de la ciutadania: una millora del temps amb la família i els amics, una reducció de l’estigma percebut i un renovat sentit d’esperança per al futur (Wilsan i McDaid, 2021).

Abordar els factors socials i econòmics que contribueixen als malestar emocional i estrès continu és cabdal per millorar la salut mental. Actualment acompanyem la salut mental des d’una mirada assistencial, abordant les conseqüències però deixant de banda les causes. Un exemple: la taxa de prescripció d’ansiolítics a Espanya és de les més altes de la UE.

Per aquesta raó, és important també reconèixer que les condicions socials i econòmiques poden complicar la recuperació en casos de problemes de salut mental. En aquest sentit, la RBU podria ser considerada una eina preventiva i de promoció de la salut mental, proporcionant una base sòlida per a totes les persones, independentment de la seva situació socioeconòmica (Chent et al., 2023; West i Castro, 2023).

Compartim la fonamentació ètica de la RBU, exposada durant la jornada, “Qui no té les condicions de subsistència, no és lliure”. La implementació de mesures com la RBU, doncs, pot ser un pas positiu cap a una societat més solidària i centrada en el benestar de tota la ciutadania.

Més informació

Oficina del pla pilot de la Renda Bàsica Universal

Amb el suport de

Ajuntament de Barcelona
Generaliat de Catalunya
Notícies recents