La majoria de discriminacions en l'àmbit de la salut a Barcelona tenen a veure amb salut mental

L’Informe de l’Oficina de les Discriminacions a Barcelona 2019 destaca que del total de discriminacions registrades aquest any en l’àmbit de la salut, el 68% es donen en l’àmbit de la salut mental, entesa com la capacitat d’establir unes relacions harmonioses amb els altres, i la participació constructiva en les modificacions de l’ambient físic i social.

El document publicat per l’Ajuntament de Barcelona ha recollit un total de 411 de situacions de discriminació al 2019, una xifra molt superior al 2018 (265). Entre els col·lectius més vulnerables es troben les persones amb problemes de salut mental, sobretot en el cas de les dones de 35 a 50 anys, el 20% de les quals protagonitzen casos d’elevada complexitat.

Segons l’informe, les administracions públiques són les principals responsables de les discriminacions en l’àmbit de la salut i de la discapacitat. En el cas de la salut mental, es detsca la vulneració de drets em casos com el de les contencions mecàniques. Com a repte pel 2020, l’Oficina de les Discriminacions a Barcelona destaca el reconeixement de la capaciat jurídica de les persones amb problemes de salut mental.

La Federació Salut Mental Catalunya és una de les entitas que han participat en l’el·laboració de l’informe. Mònica Carrilero, de l’Àrea d’Incidència de la Federació SMC va participar el 27 de maig en la presentació de l’informe, que es va fer per videoconferència. La podeu veure en aquest enllaç o a continuació:

Notícies recents