La Federació SMC reivindica la defensa dels drets en salut mental amb motiu del 3 de maig

Celebració del Dia Nacional a Espanya de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

 

El 3 de maig se celebra el Dia Nacional a Espanya de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, una iniciativa del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), del que forma part el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI). Per aquest motiu, des de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) volem reivindicar la defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental, una de les principals tasques de la nostra entitat.

Als darrers tres anys, la Federació ha treballat en la defensa dels drets en salut mental en camps com les contencions zero, la planificació de decisions anticipades o el dret a la capacitat jurídica. Amb motiu de la celebració del 3 de maig volem compartir amb vosaltres i reivindicar aquestes demandes:

  • Capacitació Jurídica en Salut Mental:

La Federació SMC ha coorganitzat als darrers dos anys, conjuntament amb el Palau Macaya de “la Caixa”, el cicle de seminaris “El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament”, amb l’objectiu de crear propostes de canvis i suports necessaris per garantir el dret a la capacitat jurídica de totes les persones amb problemes de salut mental d’acord amb la Convenció Internacional de l’Organització de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Per saber més: El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament

 

  • Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en Salut Mental

El Comitè de Bioètica de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya van presentar al 2018 dos documents sobre la participació activa de la persona amb problemes de salut mental en la gestió de l’atenció que rep en els diferents moments i sobre el tractament, per a l’elaboració dels quals hi van participar més de 100 persones en seminaris per analitzar la situació actual i recollir propostes per a la seva implementació.

Per saber més: Informe sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental a Catalunya

 

  • Marc legal i ideològic per garantir els drets en salut mental

Salut Mental Catalunya, juntament amb la Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1ª Persona (VEUS), va celebrar al 2016 la Jornada “Drets i Salut Mental: Transformem actituds, exigim compromisos” per reivindicar el concepte de ple dret per a les persones amb problemes de salut mental, en el marc de la Convenció de Nacions Unides pels drets de les persones amb discapacitat, i la necessitat de fer un seguiment del compliment d’aquests drets.

Per saber més: Jornada Drets i Salut Mental: Transformem actituds, exigim compromisos

 

  • Dia Nacional a Espanya de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

Avui 3 de maig, se celebra a nivell estatal la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat a l’Estat, una iniciativa del Comité Español de Representantes de Persones con Discapacidad (Cermi), del que forma part el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI).

Per saber més: Manifest del CERMI amb motiu del 3 de maig de 2019, Dia Nacional a Espanya de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

 

Notícies recents