La depressió i l'estrès incrementen el risc de mortalitat en les persones amb problemes cardiovasculars

El Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, que reuneix a Barcelona a 30.000 professionals en malalties cardiovasculars entre el 30 d’agost i el 3 de setembre, ha alertat que la depressió i l’estrès augmenten els riscos de mortalitat en les persones que tenen insuficiència cardiovascular, segons dos estudis realitzats a  Alemanya i Rússia.

En el cas de la depressió, s’ha observat que un 30% de les persones amb problemes cardiovasculars patien aquest trastorn, i que un 27% de les persones amb problemes cardiovasculars i de depressió morien en el termini d’un any i mig següent. La mortalitat en el mateix període per a Malalts sense depressió era més baixa, del 13%.

La depressió i les malalties per insuficiències cardiovasculars estan relacionades per diferents factors. D’una banda, patir una insuficiència cardiovascular facilita l’aparició d’episodis depressius, ja que els malalts han de variar hàbits de vida en el terreny laboral, socials, sexual, etc. D’altra banda, una persona amb depressió o ansietat té més activitat hormonal, fet que pot provocar una insuficiència cardíaca, i alhora pot descuidar el tractament farmacològic, les visites al metge, etc.

En aquest sentit, és important la detecció ràpida de l’aparició de la depressió en malalts cardíacs, i assegurar un correcte tractament.

En el cas de l’estrès, les dones que patien aquesta problemàtica tenien més possibilitats de patir hipertensió, un infart de miocardi i un ictus.

Enllaços relacionats:

Congrés de la Societat Europea de Cardiologia

Depresión y estrés, malos compañeros de las enfermedades cardiovasculares (notícia a El País)

 

 

Notícies recents