El passat mes de juny es va celebrar una nova edició de Prospect a Girona en format virtual

El programa Prospect és possible gràcies a totes les persones voluntàries que hi participen arreu del territori

Del 13 al 20 de juny de 2022 es va celebrar en format virtual la formació en empoderament Prospect a Girona, emmarcada dins del projecte Activa’t per la Salut Mental. El projecte està liderat a les terres gironines per l’aliança a territori amb l’Institut d’assistència sanitària (IAS), l’Associació de Salut mental i família, Associació ABI i Associació Activament de persones en 1a persona. La formació va ser impartida per un equip de 6 membres, composat per professionals, famílies i persones amb experiència pròpia.

Des de la Federació Salut mental Catalunya acostem noves formes de veure i parlar sobre les problemàtiques en salut mental, oferint espais per a reflexionar entorn la salut mental i ciutadania.

La metodologia de la formació va integrar una part teòrica i una part de dinàmiques vivencials com l’escultura humana o role-playings, amb l’objectiu d’enriquir la proposta i afavorir l’aprenentatge. “Les dinàmiques són molt interessants”, afirmen les participants. Aquestes propostes els han ajudat a reflexionar i vivenciar al voltant de la definició de conceptes com ciutadania, salut mental, estigma, auto-estigma i recuperació.

Per a les participants ha estat una reflexió molt enriquidora, i alhora els ha permès conèixer les conseqüències de l’estigmatització en salut mental en l’exercici de la ciutadania, així com trencar amb estereotips sobre què significa patir un trastorn mental.

Mòdul per a persones amb experiència pròpia

Els dies 13, 14, 16 i 17 de juny es va desenvolupar el mòdul per a persones amb experiència pròpia, tenint com a objectiu general establir/reforçar les bases per a la recuperació i integració social.

El mòdul va comptar amb 7 participants i va ser impartit per Esther Rivas, Francisco Rubio i Lurdes Da Costa, persones voluntàries amb experiència pròpia en salut mental.

Mòdul per a famílies

Els dies 13, 14, 15 i 16 de juny es va desenvolupar el mòdul per a familiars, tenint com a objectiu general afavorir la recuperació de la confiança en un mateix, i reconèixer i aprofitar recursos interns i externs per millorar la qualitat de vida.

El mòdul va comptar amb 7 participants i va ser impartit per Glòria Cabrera i Ana Muñoz Valiente, persones voluntàries familiars.

Mòdul per a professionals de la salut i l’atenció social

El mòdul específic per a professionals de la salut i l’atenció social es va dur a terme els dies 13, 15 i 17 de juny de 2022, amb un total de 8 hores de formació i va comptar amb l’assistència de 7 participants amb diferents perfils professionals.

Mòdul comú

El dia 20 de juny, com a cloenda del programa, es va celebrar el mòdul comú. En aquesta acció formativa pvan participar els tres col·lectius: persones amb experiència pròpia, familiars i professionals de la salut i l’atenció social, tenint com a objectiu general millorar la comunicació entre tots els col·lectius implicats.

El mòdul va comptar amb 21 persones i va ser impartit per Esther Rivas Sigüenza, Francisco Rubio Chuan, Glòria Cabrera, Ana Muñoz Valiente, Miquel Miranda i Cecília Agramunt.

El programa de la sessió incloïa els següents continguts:

  • Característiques de la comunicació
  • Condicions i qualitats d’una bona comunicació
  • Barreres de la comunicació en els serveis de salut mental
  • Maneres de superar algunes d’aquestes barreres

Avaluació mòdul comú

A continuació es presenten les valoracions efectuades per tots tres col·lectius, diferenciant les diferents puntuacions atorgades segons el mòdul de procedència, i igualment la mitjana comú:

En una escala de  l’1 al 5, les puntuacions mitjanes dels tres grups són iguals o superiors a 4,3.

Valoracions generalsProfessionalsFamiliarsPrimera personaMitjana comú
A Com valora el contingut dels cursos?4,14,44,44,3
B Com valora la manera en què ha estat organitzat el curs?4,34,64,64,5
C Com valora la metodologia utilitzada?4,34,84,04,4
D Com valora la labor dels/les facilitadors/es4,64,64,64,6
E Com valora la utilitat del curs?4,04,44,24,2
F Com valora el grau de consideració de les seves aportacions?4,34,84,84,6
Mitjana total4,34,64,44,4

Avaluació quantitativa

Compartim alguns comentaris de les persones participants de la formació:

“Aquesta formació m’ha ajudat molt a prendre consciència com a primera persona, en el meu model de recuperació davant dels professionals. Crec que s’hauria de fer més formacions tant a familiars com a professionals.”

“Felicitats per el programa”

“Gràcies per la vostra dedicació”

“La veritat és que no se què milloraria. En general tot m’ha semblat molt bé tot i que pot ser milloraria la agilitat, només és una sensació. En definitiva, MOLT BÉ.”

Gràcies a la facilitació dels voluntaris i voluntàries, a la seva implicació i al valor de la seva experiència, el programa d’empoderament en salut mental PROSPECT és possible. Moltes gràcies!

Més informació

enllaç amb més informació  Tota la informació sobre el projecte Activa’t per la salut mental

enllaç amb més informació Properes formacions Prospect arreu del territori

Notícies recents