La Xarxa de Famílies Cuidadores debat sobre com donar més visibilitat a aquest col·lectiu

La Xarxa pel suport a les Famílies Cuidadores, de la qual formem part, va organitzar el 21 de gener a Barcelona la Jornada “I vostè, com està?”, adreçada a professionals dels serveis socials i de salut sobre l’atenció a les persones que cuiden familiars malalts i o dependents, i que va comptar amb la participació de 204 persones, entre professionals de treball social, psicologia, infermeria, medicina i gestió de serveis.

La jornada es va estructurar en tres taules rodones, cadascuna sobre els diferents processos pels quals passa una persona cuidadora. En total, es van recollir 382 aportacions dels participants, que van permetre definir 169 propostes i cinc idees clau sobre les principals prioritats a treballar:

  • informació sobre els recursos disponibles
  • sensibilització i actitud dels professionals
  • tallers i grups de suport
  • treball en xarxa i coordinació
  • treball interdisciplinar

La jornada va comptar amb la participació de Jesús Bernal, tècnic i psicòleg de la Federació Salut Mental Catalunya, que va participar a la tercera taula “Preparar-se per a una nova etapa: El cuidador invisible”, que va tractar sobre com viure la pèrdua i el dol després de la mort de la persona a la que es cuida. D’altra banda, Marisa Blanco, membre de l’associació AREP, va participar com a familiar en la taula “De la incertesa al diagnòstic: El cuidador/a expectant Intuir les dificultats. Viure el desconcert, l’angoixa i la incertesa”.

La jornada va reflexionar sobre la importància de donar visibilitat a les persones cuidadores, reconèixer el seu rol i les seves necessitats de suport i atenció. Es va tractar també sobre el risc d’una mala salut mental de les persones cuidadores, i de com una correcta informació i orientació pot rebaixar l’angoixa o la por de la persona que assumeix la tasca de tenir cura d’un familiar o persona propera. Altres temes importants que es van tractar van ser com implicar, des del primer moment, al cuidador/a en el procés de cura, així com demanar a temps l’ajuda i col·laboració dels professionals d’entitats i serveis de suport.

Segons dades de l’Enquesta de Salut 2011 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, més de 80.000 persones tenen el rol de cuidadors d’una persona malalta, 1 de cada 15 entre la població adulta.

Enllaç relacionat:

Document obert a aportacions de la Jornada “I vostè, com està?”

Xarxa pel suport a les famílies cuidadores (Ajuntament Barcelona)

 

Notícies recents