La pandèmia incrementa la discriminació de les persones amb problemes de salut mental

L’Ajuntament de Barcelona presenta l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2020.

La meitat de les discriminacions per raó de salut registrades al 2020 a Barcelona es van donar en l’àmbit de la salut mental. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2020, presentat per l’Ajuntament de Barcelona el 29 de juny del 2021. Des de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) hem participat una vegada més en la recollida de dades de les discriminacions viscudes pel col·lectiu de persones i famílies amb problemes de salut mental.

En aquest sentit, el 2020 ha estat marcat per l’increment de les discriminacions en salut mental en l’àmbit laboral i com a conseqüència dels efectes de la pandèmia. A continuació, us resumim algunes de les dades de l’informe:

  • agreujament de la seva simptomatologia (degut a l’angoixa, la incertesa, la por i una vulnerabilitat més elevada de contraure el virus de la Covid-19
  • més dificultats per mantenir l’activitat laboral habitual
  • manca de sensibilitat en entorns laborals (i altres entorns) envers les dificultats afegides que tenen les persones amb problemes de salut mental, que condueixen a actituds discriminatòries i a vulneracions dels seus drets

L’informe de l’Oficina per la No Discriminació (OND) de Barcelona també recull vulneracions de drets en relació a la salut mental en l’àmbit hospitalari, com les que denuncia la Federació Veus. D’aquesta manera, s’han continuat registrant situacions de discriminació i vulneració de drets en els ingressos i les medicacions involuntàries o l’ús de les contencions físiques en l’àmbit de la salut mental.

L’OND recull en el seu informe la tasca que, juntament a entitats com SMC i Veus, es fa per l’elaboració d’un protocol per prevenir i disminuir les contencions mecàniques en l’àmbit hospitalari en salut mental, tal com es fa amb la gent gran.

Pandèmia, aïllament social i manca d’accés a Internet

SMC ha estat una de les 22 entitats socials que han col·laborat en l’informe presentat per l’Ajuntament de Barcelona. La directora de la Federació SMC, Marta Poll, va participar en l’acte i va destacar que la situació viscuda al 2020 amb la Covid-19 va agreujar els problemes d’aïllament social de les persones amb problemes socials, en part per la manca d’accés a Internet de la majoria del nostre col·lectiu en època de confinaments i restriccions per l’alerta sanitària.

SMC col·labora amb l’OND en la recollida de les discriminacions en salut mental a la ciutat de Barcelona a través dels casos que arriben als seus Espais Situa’t i del servei d’assessorament en drets i salut mental Justament.

Marta Poll va afegir que la defensa de drets que promou SMC amb la recollida dels casos de discriminació té l’objectiu de:

  • Visibilitzar la infradenúncia: persones que no denuncien per desconeixement de que el que viuen és una discriminació o perquè pensen que no servirà de res
  • Incorporar perspectiva de drets en els serveis i en polítiques públiques
  • Fomentar les xarxes de suport informals
  • Millorar formació de les persones que acompanyen
  • Millorar el propi coneixement per exercir els nostres drets

Vídeo de la presentació de l’informe

Consulta l’informe

enllaç amb més informació L’informe en la seva versió sencera

Notícies recents