Formació “Parlem de Salut Mental” per a professionals de l'àmbit social a Mataró

Professionals de diversos dispositius socials i educatius d’atenció a infants i joves a la ciutat de Mataró han participat en una formació innovadora sobre alfabetització en salut mental comunitària.

L’activitat, organitzada per la Oficina d’Orientació Educativa de l’Ajuntament de Mataró en col·laboració amb Salut Mental Catalunya i la Xarxa de Municipis per les Noves Oportunitats Educatives (NOE), va tenir lloc els dies 27 de setembre i 4 d’octubre de 10 a 14h.

Des de SMC hem impartit la formació, que va comptar amb la participació de 22 professionals de l’àmbit social i educatiu. L’objectiu principal de les sessions va ser capacitar a aquests professionals per acompanyar infants, adolescents i joves (IAJ) que es poden trobar en situació de malestar o patiment emocional i que poden evolucionar a problemes de salut mental, o estiguin en risc de manifestar-se.

La formació es va estructurar en dues sessions. A la primera, es va explorar el context històric de la salut mental comunitària, es va abordar l’estigma relacionat amb la salut mental i es va presentar el model de recuperació. La sessió va incloure també un espai de reflexió amb videos de testimonis de joves que van lluitar contra els problemes de salut mental. A la segona sessió, els professionals van participar en dinàmiques interactives. Van tenir l’oportunitat de discutir casos professionals, compartir bones pràctiques i identificar àrees a millorar.

La formació va concloure amb una revisió dels plans d’acció individuals, fomentant la cura i auto-cura dels professionals.

Valoració entusiasta de les participants

Alguns dels comentaris dels professionals assistents valorant les sessions:

  • “Una delícia de sessions i d’enfocament de treball.”
  • “Molt interessant, i m’emporto molta informació a ordenar.”
  • “Molt bon clima, recursos molt adequats, metodologia i professionalitat i calidesa de les formadores.”
  • “Formadores de 10, o més! Super professionals han creat un espai molt segur i de confiança en el que m’he sentit super còmoda. M’emporto una maleta ben plena d’experiències i recursos que m’ajudaran tant a nivell personal com professionals.”
  • “M’ha agradat molt l’enfocament i la visió del treball amb persones amb dificultats de salut mental, i com podem millorar la nostra pràctica professional, començant per l’autocura, sovint oblidada . Molt valuós l’espai de co-visió de casos ( hagués estat molt be practicar-lo un altre dia o donar-li mes temps).”
  • “Tema molt interessant i important. Caldria que fos de més llarga durada.”

Les participants han avaluat molt positivament la formació en una enquesta de satisfacció anònima. Amb una puntuació mitjana de 4.94 sobre 5, els professionals van destacar l’interès de la formació, la metodologia emprada i la claredat dels materials. Van elogiar la capacitat de les formadores per motivar i resoldre dubtes. Els comentaris de les participants van reflectir la seva apreciació pel focus de treball en la salut mental dels joves i com aquest coneixement millorarà les seves pràctiques professionals.

En resum, la formació Parlem de salut mental infanto-juvenil ha estat tot un èxit, proporcionant als professionals les eines necessàries per millorar l’acompanyament als joves en situació de patiment emocional i contribuir a la construcció d’una comunitat més saludable i empàtica a Mataró.

Volem agrair especialment al grup la seva confiança, entrega i dedicació durant la formació. Fet que de forma indiscutible ha afavorit l’èxit de l’experiència.

Més informació

enllaç amb més informació Tota la formació de SMC

Notícies recents