Finalitzem la dinamització de 10 Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona i continuarem durant el 2024 

grup ajuda mutua

El GSAM és un recurs de suport psicològic per a persones cuidadores no professionals que es duu a terme en diversos municipis de la província de Barcelona 

El passat mes d’octubre de 2022, des de SMC vam començar a dinamitzar diversos GSAM de la Diputació de Barcelona, un recurs de suport psicològic per a persones cuidadores no professionals. La seva execució s’ha allargat fins el mes de juny de 2023 i el projecte tindrà continuïtat durant el 2024. 

SMC ha estat l’entitat encarregada de dur a terme la dinamització d’aquest recurs en un total de 10 municipis: Vic, Balsareny, Begues, Vilanova del Camí, Castelldefels, Castellnou de Bages, Igualada, Masquefa, Olivella i Sant Antoni de Vilamajor. 

Els objectius han estat diversos: evitar la sobrecàrrega emocional i física de la cura, conèixer altres persones cuidadores, evitar la soledat i disminuir l’estrès. A més, les participants han adquirit eines i estratègies d’autocura i han pogut compartir la seva experiència amb les altres persones que es troben en la mateixa situació que elles. 

La dinamització de cada un dels grups ha estat a càrrec d’una psicòloga i ha tingut una durada de 10 sessions setmanals, en la majoria dels casos, a cada municipi.  

Com funcionen els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM)? 

En els GSAM hi intervenen tres actors (Diputació de Barcelona, ens local i entitat del tercer sector), cada un d’ells amb un paper determinat: 

  • La Diputació de Barcelona impulsa el desplegament dels grups al territori, realitza el contacte, seguiment i avaluació durant tot el procés del GSAM amb l’ens 
  • L’ens local del municipi identifica i incorpora les persones cuidadores no professionals procedents dels Serveis Socials. A més, cerca els espais i coordina el desenvolupament del grup i de les persones participants conjuntament amb l’entitat proveïdora.  
  • L’entitat del tercer sector, com és el cas de SMC, és l’encarregada de conduir el GSAM i participar en la coordinació del mateix, juntament amb la Diputació de Barcelona i l’ens. 

El passat mes de novembre, la Diputació de Barcelona va publicar l’estudi d’Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) 2019-2021. L’informe, desenvolupat amb el Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona, permet identificar com el 68% de les persones participants experimenten una reducció dels nivells d’ansietat i el 54% del nivell de simptomatologia depressiva. La mostra l’han conformat gairebé 1.200 enquestes a persones participants i conductores de 182 grups desenvolupats durant els anys 2019, 2020 i 2021 i els resultats que s’han obtingut apunten els efectes positius que aquest recurs té sobre el benestar emocional de les persones participants. 

Al finalitzar cada un dels grups hem dut a terme una avaluació, que ens ha permès observar com les dades dels 10 GSAM gestionats per Salut Mental Catalunya ens mostren resultats similars als que presenta l’informe, i és que en tots els casos s’han detectat millores en els nivells d’ansietat, depressió i sobrecàrrega de les persones cuidadores participants. 

Més informació 

Notícies recents