FEAFES celebra tres dècades lluitant per la integració de les persones amb trastorn mental

La Confederación Española de Agrupaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental (FEAFES), que reuneix a totes les associacions de persones amb trastorn mental i familiars, celebra el seu 30 aniversari.

La situació de les persones amb trastorn mental a  Espanya fa trenta anys era molt preocupant, recloses en Hospitals Psiquiàtrics, o a cura d'uns familiars que no rebien cap tipus de suport ni formació per realitzar aquesta tasca. Per superar aquesta situació, el 6 d'abril d'abril de 1983, tres associacions d'Àlaba, Murcia i València van fundar la primera plataforma estatal en defensa de les associacions de persones amb trastorn mental i les seves famílies. Actualment, aquest moviment agrupa a 290 entitats repartides per tot el país, i compta amb una base social de 45 mil persones.

“Hem avançat molt en aquests 30 anys, però ningú ens ha regalat gens”, sosté el president de l'entitat,  José María Sánchez Monge. No obstant això, en aquests moments des de la confederació manifesten una “enorme preocupació” perquè la crisi econòmica “està posant en perill molts dels avanços aconseguits en els últims anys”. En concret, segons FEAFES, les retallades pressupostàries estan afectant principalment a la xarxa pública d'atenció, als suports previstos en la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, així com provocant retards en els pagaments de l'Administracions Públiques a les seves entitats.

Per commemorar aquest aniversari, l'entitat ha triat el lema “FEAFES, 30 anys units per la Salut Mental”. Amb ell, pretenen reflectir la necessitat d'unió per aconseguir millores, tant “entre persones amb trastorn mental, familiars i professionals” com “entre les diferents entitats de l'àmbit de la Salut Mental, la Discapacitat i les Administracions Públiques”.

De cara al futur, FEAFES es planteja no només garantir el dret a atenció en Salut Mental, sinó que aquests trastorns passin a ser vists com qualsevol altre problema de salut. “Volem que demà sigui una realitat el lema d'una vella campanya que deia: Tots som part del tractament d'una malaltia mental”.

Notícies recents