Eva Barta, vicepresidenta 2a de Salut Mental Catalunya, compareix a la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addicions

Durant la compareixença, Eva Barta ha posat de relleu la necessitat d’articular suports comunitaris per garantir el projecte vital de la persona i la situació límit de les famílies

El Parlament de Catalunya ha acollit avui, divendres 20 de gener, la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addicions en la qual hem participat des de SMC.

El model gironí, un exemple d’acompanyament a la persona en el seu projecte de vida a la comunitat

La Comissió s’ha iniciat amb la compareixença de Claudi Camps, director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona, davant la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions. Amb la seva aparició ha situat el model d’atenció a la salut mental de les comarques de Girona com una experiència mirall de Catalunya, un exemple d’acompanyament a la persona en el seu projecte de vida en la comunitat. Per fer-ho, s’ha generat una coordinació entre els diferents actors del territori: coordinació entre el sector públic i privat, la xarxa sanitàri, entitats de suport, social i laboral.

La perspectiva de drets i la salut mental comunitària, qüestions centrals

A continuació, ha comparegut Francisco José Eiroá Orosa, investigador Ramón y Cajal de la Universitat de Barcelona, qui ha situat la seva compareixença en clau de drets: pràctiques coercitives, situar la persona al capdavant de l’acompanyament i respectar les seves voluntats. Al voltant d’aquesta qüestió, s’ha manifestat la necessitat d’increment de formació en perspectiva de drets en la praxi professional per aconseguir el canvi cultural, així com la necessitat d’una llei específica en matèria de salut mental.

En tercer lloc, Eva Barta, vicepresidenta 2a de la Federació de Salut Mental de Catalunya, ha parlat sobre la necessitat d’articular suports a les persones i ha denunciat el coll d’ampolla en què es troben moltes famílies. Barta ha manifestat que “cal activar suports en la comunitat per garantir el projecte vital de la persona” i ha destacat el fet que el burnout familiar va en augment enfront la no acció de l’administració i la crisi social que tenim a sobre.

La prevenció a les escoles, fonamental per fer front a la problemàtica de les xarxes socials amb els TCA

Seguidament, José Soriano Pacheco, psiquiatra de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i especialista en trastorns de la conducta alimentària, ha exposat davant la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions la qüestió dels Trastorns de Conducta Alimentària (TCA), un dels grans centres d’interès de l’imaginari públic. El Doctor Soriano ha parlat de la prevenció a les escoles, indispensable per fer front al bombardeig de les xarxes socials. En aquest sentit, cal acompanyar la persona des del seu entorn proper, fet que requereix d’una mirada global de salut, incorporant la comunitat i la xarxa associativa.

Per últim, ha tingut lloc la compareixença de José Antonio Ramos Quiroga, cap del servei de psiquiatria de l’Hospital Universitari General de la Vall d’Hebron, de Barcelona, i especialista en el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat.

Més informació

enllaç amb més informació  Recupera la Comissió

enllaç amb més informació  Text complet de la compareixença

Notícies recents