Prenem el nostre primer cafè virtual a SMC

La importància del suport entre iguals en el procés de recuperació, la solitud no desitjada i els GAM han estat els temes protagonistes d’aquesta primera edició

Amb la voluntat de difondre les bones pràctiques del teixit associatiu més enllà de les pròpies entitats, des de SMC hem generat un nou espai per compartir coneixement obert a qualsevol persona. Els cafès en streaming neixen amb la voluntat de parlar sobre un tema relacionat amb la salut mental.

En aquesta primera ocasió, la temàtica escollia van ser el suport entre iguals i els GAM. Els factors socials actuen com a determinants en la salut mental de les persones i les xarxes de suport entre iguals han esdevingut una peça clau a l’hora de fomentar l’empoderament, evitar la soledat, facilitar els processos de recuperació, la lluita contra l’estigma i l’autoestigma, i també per potenciar la inclusió social i l’activisme i, per tant, són un recurs necessari i complementari al suport professional.

Experiència pròpia en xarxes de suport mutu i els seus beneficis a la salut mental

L’objectiu del cafè “Grups de suport” ha estat el de recollir el testimoni de persones amb experiència pròpia en xarxes de suport mutu i conèixer els beneficis que aporten a la salut mental. La trobada va comptar amb la presència de Rosa García, primera persona; Vall Mir, participant de GAM de Benestar Emocional i Josep Aguilar, familiar. Durant la trobada virtual van poder explicar què han significat per a elles les xarxes de suport entre iguals, quins beneficis aporten a la salut mental i al procés de recuperació individual, quins principis o valors les regeixen i què cal per poder crear una xarxa de suport o formar-hi part. En finalitzar la conversa, es va poder obrir un torn obert de preguntes a les persones que van seguir la trobada en directe.

Durant la conversa, Rosa García van explicar com els GAM l’han ajudat a reconciliar-se amb ella mateixa i el seu passat i com el fet de compartir la seva pròpia experiència amb d’altres persones l’ha ajudat a positivitzar les seves vivències. Tots tres testimonis van posar en relleu la importància de sentir-se comprès i que no estàs sol. Un dels principis més destacats que ha de tenir un GAM i en el que tots tres van coincidir és la confidencialitat i el fet de no sentir-se jutjat, que ajuda a que la persona pugui obrir-se. Sobre què cal per poder crear un GAM, es va posar de relleu la importància de voler-hi participar, de tenir-ne la necessitat i, sobretot, el compromís.

Recupera el cafè “Grups de suport” en streaming

Què són els Grups d’Ajuda Mútua (GAM)? 

Un Grup d’Ajuda Mútua és un espai d’escolta i comprensió, en el qual es reuneixen diverses persones que comparteixen un mateix problema, dificultat o preocupació, per intentar superar o millorar la seva situació. Hi ha tres tipologies de GAM, segons les persones que hi participin: 

  • GAM 1a persona: es dirigeix a persones amb experiència pròpia en salut mental, que estan vivint o han passat per problemes de salut mental. 
  • GAM Familiars: es dirigeix als familiars o persones de l’entorn proper de persones amb problemes de salut mental. 
  • GAM Benestar emocional: es dirigeix a la ciutadania, en concret, a homes i dones que pateixen un malestar emocional esdevingut per situacions diverses. 

Més informació 

enllaç amb més informació Més informació sobre els GAM 

enllaç amb més informació Troba el teu GAM

enllaç amb més informació Bones pràctiques del teixit associatiu

Notícies recents