Es presenta el Pla Director de Salut Mental i Addiccions 2017-2019

El Govern va aprovar formalment el 24 d’octubre el nou Pla Director de Salut Mental i Addiccions, que ja va ser presentat al col·lectiu de la salut mental a la primavera. El document posa les bases per a l’abordatge dels trastorns mentals a Catalunya i se situa, segons el conseller de Salut, Toni Comín, com una de les estratègies nacionals “més avançades d’Europa”.

El Pla, que dissenya accions d’entre 2017 i 2019, es basa en eixos com ara enfortir la dimensió comunitària del model de salut mental, és a dir, evitar internaments i hospitalitzacions sempre que sigui possible fer un tractament ambulatori. El Pla té una visió interdepartamental, preveuen polítiques des de diversos àmbits per tal de centrar-se en la recuperació de la persona i se centra en la idea de la persona amb trastorn mental com un “subjecte de drets”. També desenvolupa accions per lluitar contra la discriminació social que pateix el col·lectiu per encaminar-nos cap a un canvi cultural que permeti superar l’estigma i treballar per la protecció del benestar emocional de les persones amb problemes de salut mental en totes les etapes de la vida.

Des de l’àrea d’incidència política de la Federació Salut Mental Catalunya estem presents en diversos grups de treball del Pla. La nostra missió és traslladar la veu de les famílies, cuidadores i les persones amb experiència pròpia als grups de treball per tal d’incidir en les polítiques públiques del país. Per cada grup on podem incidir organitzem sessions de treball i fem una tasca de seguiment amb la nostra xarxa associativa per treballar els continguts, detectar necessitats, crear model i elaborar propostes que després les persones inscrites als grups (tècnics o membres de la xarxa associativa) traslladaran als àmbits on es defineixen les polítiques. La visió que aportem des de la Federació Salut Mental Catalunya és cabdal a l’hora de transformar i entendre la salut mental des del punt de vista de les famílies cuidadores i les persones amb experiència pròpia.

Aquesta és un compromís molt important de la Federació SMC que, poc a poc, s’ha anat situant com a un interlocutor rellevant dins del sector de la salut mental de Catalunya.

Notícies recents