El sector de la salut mental treballa per aturar la reforma del codi penal que associa trastorn i perillositat

A les darreres setmanes s’ha contactat amb els partits polítics que tenen representació al Congrés dels Diputats de Madrid, i que estan a la Comissió de Justícia, que està supervisant la reforma del Codi Penal. Aquesta reforma planteja endurir les mesures preventives i sancionadores contra les persones amb trastron mental, i associa els trastorns mentals amb perillositat, el que podria permetre allargar la condemna i l’internament de forma indefinida, sense tenir en compte la recuperació de la persona amb trastorn.

El sector de la salut mental ha mantingut reunions amb diputats de CiU i properament ho farem amb representants del PSC. Estem a l’espera de la resposta d’altres formacions.

L’acció de la Federació s’està fent en coordinació i paral·lelament a la feina que es fa des de FEAFES (Confederación Española de Agrupaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental). Aquesta entitat ja va enviar un document d’esmenes a la reforma del Codi Penal al Ministre de Justícia, al qual van donar suport diferents associacions del sector. La Federació SMC va enviar la mateixa documentació als partits polítics catalans, així com una petició d’entrevista personal per exposar les raons per les quals el col·lectiu de la salut mental s’oposa a la nova normativa.

Us continuarem informant de totes les accions que duem a terme així com dels seus resultats, tant a nivell català com estatal. Aquí  podreu consultar els diferents materials i documents de treball.

Article de Joan Coscubiela (Iniciativa per Catalunya)

La iniciativa del sector de la salut mental amb els partits polítics es va traduir amb l’article d’opinió que el líder d’Iniciativa per Catalunya al Congrés, Joan Coscubiela, va publicar dimarts dia 12 de novembre a El Periódico de Catalunya. Coscubiela lamenta que “amb el nou Codi Penal es corre el risc de fer un pas més en l’estigmatització dels malalts mentals”.

Enllaços relacionats:

“Gallardón i la salut mental”, article de Joan Coscubiela

Manifest contra la reforma del Codi Penal

Esmenas al codi penal de FEAFES

“Medidas terapéuticas para evitar tener que recurrir a medidas coactivas” (FEAFES)

“Comentario sobre la Propuesta de Anteproyecto de Modificación del Código Penal en Relación a las Medidas de Seguridad”, Asociación Española Neuropsiquiatria

“Trastorno Mental y Peligrosidad en el Código Penal: un caso de discriminación institucional” (Activament)

Notícies recents